Fem mysiga böcker för ”vabruari”

Förlaget
Förlaget

 

 

Februari är månaden då barn oftast insjuknar och pappa eller mamma får stanna hemma och ”vabba”. Då kan det vara skönt att krypa upp i soffan under filten och läsa tillsammans.

Vård av barn eller VAB är sedan 1974 svenska Försäkringskassans officiella term för frånvaro från jobbet på grund av att ungarna insjuknat. När exakt ”att vabba” började användas som verb är inte alldeles klart, men Svenska Akademien ordbok spårar den första tryckta artikeln med ordet till Dagens Nyheter 19 februari 1995.

Sexton år senare, i takt med mobiluppkoppling och arbetslivets allt hetsigare takt, får man anta, dök ordet vobba upp som ett av 2011 års nyord – numera försöker vi alltså ofta jobba samtidigt som vi vabbar. Andra avarter och härledningar är till exempel vaffa (vård av föräldrar), vappa (vård av partner) och vamma (vård av man). I en artikel från 2014 föreslår Institutet för språk och folkminnen (ISOF) också Volka (vabbskolka från jobbet), sjobba (jobba när man är sjuk) och sobba (semesterjobba).

För ett par år sedan fick februari månad smeknamnet vabruari, för det är nu som barnen oftast insjuknar och frånvaron från arbetsplatserna är som flest. Här nedan bjuder vi på fem tips på böcker som du kan läsa för eller tillsammans med den lilla sjuklingen. Krya på sig!

1. Nagu-nalle och kastasdjuren

Edi, Nagu-nalles vän, ligger i snödrivan och är skadad. I ilfart kör pappa Sam honom till det nya barnsjukhuset i Helsingfors och naturligtvis är Nagu-nalle med. På sjukhuset är allting annorlunda. Till och med luften luktar starkt och stickande av drakslemmet man måste spruta på tassarna. Då Edi somnat ger sig Nagu-nalle iväg på egna äventyr och hittar ett hemligt rum i ändan på den mörka korridoren. Vilka är de mystiska kastasdjuren som bor här?

Detta är den fjärde prisbelönta boken om Nagu-nalle av Henrika Andersson. Christel Rönns teckningar är fyllda med ömsinta detaljer, humor och fart. En bok med nalleperspektiv, en trygghets- och högläsningsbok för hela familjen.

2. Ägget

Kompisarna Lu, Maud och Brie bor på samma gård. Vad gör man med ett ensamt ägg? Det måste ju ha det varmt och tryggt och säkert något annat också. Så de går och frågar de vuxna. Och får samtidigt höra många berättelser om hur familjer kan se ut – och ändå vara precis lika mycket familjer för det.

En charmig bilderbok med text av Sanna Sofia Vuori och bilder av Linda Bondestam – nominerad för både Finlandia- och Runeberg Junior – som självklart och obekymrat tar sig an en fråga som alla barn ställer, förr eller senare: hur blev min familj till?

3. God natt på jorden

God natt är orden som sägs till små ungar varje kväll. Över hela jorden. Ungar och deras föräldrar lägger sig varje kväll – eller gör de? Under vattnet, i djungeln, i underjorden, på andra planeter, på antarktis, i staden. Alla har små ögonblick av ömhet före de somnar in. Och den lilla läsaren får bre ut filten eller sätta täcket på varje sömnig varelse.

Linda Bondestam, en av Nordens mest prisbelönta illustratörer har gjort en alldeles egen bok, efter att främst ha illustrerat andras berättelser. Hon går rakt på essensen av en bilderbok: en saga som läses för barn som går till sängs. En trygghetsbok, en sovritual, ett möte.

4. Vi är lajon

Lillebror och storebror har världens bästa fantasi ihop: de är farliga lajon på savannen. Fast storebror har blivit sjuk, och nu orkar han bara ryta svagt. Men lajon vill inte sitta fast i slangar och dropp och snart är de på jakt igen. En tantzebra med rullator, och en gubbflodhäst med sjukhuspyjamas, alla är de byten på sjukhuset. När storebror blir väldigt, väldigt trött tänker lillebror att snart ska vi på jakt igen.

Vi är lajon! av Jens Mattsson och Jenny Lucander som belönades med SLS-priset 2020 är en ömsint, humoristisk och hjärtskärande vacker berättelse om kärleken mellan två bröder och förmågan att med hjälp av lek ta sig vidare genom den ordlösa sorgen när någon blir allvarligt sjuk.

5. Nelson Tigertass

Nelson Mareng står alldeles ensam på en tågstation i Berlurenstad, en stad där de flesta har för bråttom för att hjälpa en främling. Men inte alla. Mitt i allt är Nelson inblandad i en värld full av farliga hemligheter och storslagna äventyr. Vad är en skymmare för något? Och vem är den förskräckliga Tess Väs?

Följ med på en resa bortom Berlurenstads prydliga fasader i Lena Frölander-Ulfs Nelson Tigertass, en ömsint och humoristisk kapitelbok om vänskap och att våga stå upp för det som känns rätt.

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan