Förlaget deltar i Östersjökampanjen #VÅRTHAV

Moomin Characters, företaget som Tove Jansson och hennes bror Lars grundade, förbereder som bäst en internationell storkampanj till förmån för Östersjön, havet som inspirerade så många av Muminberättelserna. Förlaget, som ger ut Toves böcker på svenska, deltar i kampanjen med flera nyutgåvor av Janssons verk under kampanjåret 2020, som firar att det gått 75 år sedan den första Muminberättelsen publicerades.

Målet med kampanjen #VÅRTHAV är att öka kännedomen om Östersjöns tillstånd och samla in pengar för att skydda havet och dess kulturarv för kommande generationer. Kampanjen genomförs i samarbete med John Nurminens Stiftelse som är en internationellt erkänd aktör inom havsskydd. #VÅRTHAV kör igång i början av jubileumsåret 2020.

Den första Mumin-berättelsen Småtrollen och den stora översvämningen utspelar sig mitt under en naturkatastrof, och det som drabbar Östersjön som bäst är något av en naturkatastrof det också.

Precis som i den första Muminberättelsen är naturen, och speciellt havet, helt centrala i många av Muminhistorierna. Havet är en miljö  som karaktärerna njuter av, men som också kan utsätta dem för prövningar. Samtidigt kan man nästan se havet som en egen karaktär i flera av berättelserna, som lär både mumintrollen och läsarna att respektera naturen.

För Tove Jansson var havet ett hem. Havet var en plats för trygghet, äventyr och inspiration där hon bodde, tecknade och skrev, och dit hon tog sig för att få utrymme, frihet och kreativitet.

“Havet är en oersättlig del av Mumin-berättelserna. Tove Jansson var inspirerad av havets skönhet och styrka när hon skapade Mumin-historierna i Pellinge skärgård. Hon älskade havet, liksom vi alla gör, inklusive Mumintrollen”, säger Sophia Jansson, konstnärlig chef och styrelseordförande på Moomin Characters.

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav

Östersjön är ett av de mest förorenade haven i världen och dess mest allvarliga miljöproblem är övergödning. Även om de näringsutsläpp som leder till övergödning har minskat den senaste tiden, syns effekterna av övergödningen fortfarande i form av blågröna algblomningar, grumligt vatten och syrelösa botten i Östersjön. Effekterna av klimatuppvärmningen ökar övergödningen ytterligare.

“Vi vill bevara och värna om havet. Det görs mycket fantastiskt arbete till förmån för Östersjöns framtid och i det talkot vill vi vara med och inspirera så många människor och organisationer som möjligt att delta. Vi känner starkt att det finns ett momentum och engagemang kring det här just nu”, säger Sophia Jansson.

Denna insikt ledde till den kampanj som Moomin Characters kör igång under Mumin-berättelsernas jubileumsår 2020 i samarbete med internationellt meriterade John Nurminens Stiftelse, som arbetar för att skydda Östersjön och dess kulturella arv för kommande generationer.

“Vi valde John Nurminens Stiftelse som mottagare av donationerna eftersom de är föregångare inom arbetet med att skydda havet. De har gjort ett fantastiskt, internationellt erkänt arbete för att rena Östersjön”, berättar Moomin Characters vd Roleff Kråkström.

“John Nurminens Stiftelse är den bästa möjliga aktören för att verkställa ett projekt av den här magnituden.”

Kampanjen heter #VÅRTHAV på svenska, #MEIDÄNMERI på finska och #OURSEA på engelska.

“Vi hoppas att vi med den här kampanjen och den gemenskap som Muminberättelserna skapar kan bidra till en känsla av att Östersjön verkligen är vårt gemensamma hav, som alla tiotals miljoner människor i staterna runt kusterna både kan njuta av och ta ansvar för”, säger Kråkström.

Förlaget ger ut jubileumsutgåva av Pappan och havet

Som en del av #VÅRTHAV planerar Förlaget en nyutgåva av Anteckningar från en ö, boken som Tove Jansson och hennes livspartner Tuulikki Pietilä skapade om sitt sommarparadis, ön Klovharun i Pellinge skärgård i det yttersta havsbandet i Finska Viken. Förlaget ger också ut en jubileumsutgåva av Pappan och havet  och andra havsrelaterade titlar om Tove Jansson som du får veta mer om när jubileumsåret närmar sig.

Insamlingen för #VÅRTHAV börjar 1.1.2020 och kampanjen och deltagarna samt programmet lanseras i sin helhet i februari år 2020 under Båtmässan i Helsingfors. Mer information: www.varthav.fi

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan