Podden: Så skapas ett bokomslag

Vad gör man på ett förlag om man märker att titeln är felstavad på en bok som redan gått i tryck? Finns det en könsaspekt också i formgivning av fonter?

Bokpärmen är ofta det första intrycket läsaren får av en bok, och det ligger mycket tankearbete bakom att skapa en form som gör bokens innehåll rättvisa.

“Jag tänker på bokstävernas mellanrum, och mellanrummen mellan orden och mellanrummen mellan rader. Det är liksom det jag gör”, säger grafikern Nina Grönlund, som har formgivit flera av Förlagets böcker.

Det här är frågor som många läsare inte tänker på då arbetet är välgjort, men dålig formgivning gör det svårare att ta till sig bokens innehåll, även om läsaren inte alltid kan lägga fingret på vad som är fel.

Att formge en bok handlar inte bara om fonter, det kan också involvera t.ex. att springa runt i olika elektronikbutiker för att fotografera kylskåp, som Nina Grönlund gjorde för en av Förlagets böcker.

Precis som i all annan formgivning går det trender också i bokomslag. Förlagets redaktör Amanda Mannström brukar gå omkring i bokhandlar och tidningskiosker för att nosa fram intressanta formgivare och idéer.

“Antikvariat är också bra inspiration”, säger hon.

Hör mer om hur en bokpärm blir till i den andra delen av poddserien Bokens väg, där temat är formgivning av böcker. Gäster är Förlagets redaktör Amanda Mannström och grafikern Nina Grönlund.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan