Podd: Problemet med starka, ensamma kvinnor

Förlagets podd är äntligen tillbaka, den här gången med Maria Turtschaninoff, vars nya roman Breven från Maresi kommit ut hos Förlaget i höst.

Breven från Maresi utspelar sig i samma värld där Turtschaninoff rört sig i sina senaste böcker. Efter flera år i Det Röda Klostret återvänder Maresi nu till sin hemby för att grunda en skola, något som visar sig mer utmanande än hon någonsin hade kunnat tro.

– Jag hade jobbat ganska länge med den här romanen när jag insåg att det fanns ganska mycket av de finska krigsbarnens öde i Maresis berättelse, säger Maria.

– Maresi har varit borta mycket längre än de finska krigsbarnen i allmänhet var, en sju-åtta år ungefär, men hon har glömt en del. Hon har fått en brytning även om hon inte har glömt sitt språk. Hon gör saker på ett annat sätt. Och så finns det mycket av den utflyttade återinflyttarens känslor av att saker har hänt där hemma, livet har gått vidare, och det är inte så som det var när man åkte därifrån, och själv är man inte heller densamma.

Skrivandet som livlina

Maresi möter också många andra utmaningar i sin hemby. Även om Breven från Maresi är en ljusare bok än föregångaren Naondel, finns också här en hel del våld och död.

– Den speglar vad som har hänt i mitt liv, inte våldet, men döden. Jag trodde länge att boken skulle ha tyngdpunkt på andra teman, hedersrelaterat våld etcetera, men den handlar för mig mer om döden, hur vi lever när vi vet att den väntar, säger Maria.

Döden kom henne inpå livet under skrivprocessen, då hennes mamma gick bort.

– För mig har skrivandet alltid varit en livlina. Så bara det att fortsätta jobba, trots allt som hände, var väldigt viktigt.

I podden får du bland annat höra om de diskussioner som Maria förde med sin mamma om karaktärerna i boken. Vi får också en uppdatering om hur det står till med de brittiska filmplanerna kring den första Maresiboken. Sist i podden berättar Maria om en av de värsta fantasy-klichéerna hon vet, den om den starka, kvinnliga hjältinnan. I den här artikeln, som vi hänvisar till i podden, finns hela Marias topplista med fantasy-klichéer.