Nu imorron är tillbaka i vår – i Vasa och Helsingfors

Förlagen Schildts & Söderströms och Förlaget vill genom avslappnade litteraturkvällar lyfta fram ny finlandssvensk litteratur på ett bredare plan. Efter fem lyckade tillställningar i Helsingfors under år 2017 tas konceptet nu till Vasa. Nu imorron – scen för litteratur arrangeras för första gången på Wasa Teater den 15 mars. Det blir även en samtalskväll i Helsingfors i maj!

På torsdag den 15 mars kl. 19.00 uppträder två av vårens finlandssvenska debutanter Elin Willows och Ellen Strömberg på Wasa Teaters scen under rubriken ”Romaner bortom storstaden”. I Elin Willows självlysande debutroman Inlandet skriver hon om ensamhet i en liten by långt upp i norr. Ellen Strömberg beskriver vänskap och uppvaknad sexualitet på ett rått, ärligt och sällan skådat uppriktigt sätt i uppväxtskildringen Jaga vatten. Tillsammans talar de om att skriva om det lilla samhället och om relationer och omgivningar som formar en. Moderator är journalisten Jonas Sundström. Wasa Teaters chef Åsa Salvesen läser ur böckerna. Kvällen sker i samarbete med Littfest Vasa. Boka biljetter här.

– Vi har fått många önskemål om ta konceptet vidare. Litterära samtal ska ske över hela Svenskfinland, inte bara i huvudstadsregionen. Att komma till Vasa ska bli superkul, säger Förlagets marknadsföringschef Andrea Svanbäck.

Ett samtal om den feministiska textens historia och framtid

Den finlandssvenska bokvåren är full av feminism. I romanen Alma skriver Merete Mazzarella om sin idol pionjären Alma Söderhjelm medan den feministiska tidskriften Astra firar sitt 100-årsjubileum med Denna framtid är vår, en rättfram och innerlig antologi skriven av Svenskfinlands främsta feminister. Tisdagen den 8 maj kl 18.00 sätter Nu imorron ihop en bred panel som tillsammans talar om den feministiska textens historia och framtid på Svenska Teatern i Helsingfors. Moderator är Ebba Witt-Brattström. Mer info om vem som sitter i panelen kommer senare i vår! Boka biljetter här!

Namnet ”Nu imorron” är en hyllning till Märta Tikkanens debutroman och äktenskapsskildring med samma titel från 1970.

– Vi tycker att namnet visar vart den finlandssvenska litteraturen är på väg: morgondagens klassiker skrivs idag och förlagen ser fram emot fortsätta att lyfta den finlandssvenska litteraturen.

Följ Nu imorron – scen för litteratur på Facebook här!

Comment

Kommentera