Tove Janssons Sommarboken blir teater i Stockholm

Tove Janssons älskade klassiker Sommarboken kommer till liv på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Sommarboken blir teater på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm! Marika Lagercrantz och Matilda Ragnerstam tar sig an rollerna som lilla Sophia och hennes farmor som lär känna varandra under en sommar tillsammans på en skärgårdsö i Finska viken. Regissören Jakob Höglund har tidigare satt upp en version av teaterföreställningen Sommarboken på Lilla Teatern i Helsingfors.

Sommarboken skildrar den innerliga vänskapen som varsamt växer fram över generationsgränserna. Den lilla flickan Sophia som är i livets början, har precis fått erfara döden när hennes mamma går bort. Samtidigt är den äldre farmodern i livets slutskede och har hela tiden döden närvarande. Sophia och hennes farmor ser på livet på olika sätt. En av dem ska klara av att leva och den andre ska klara av att dö. 

Sommarboken är en av de största finska sommarklassikerna, skriven av Tove Jansson. Den består av flera små berättelser som vävs samman i den växande vänskapen. Berättelserna har biografiska inslag från Tove Janssons egna liv och gavs ut 1972. I samband med bokens 50-årsjubileum sätts den nu upp den på Kulturhuset Stadsteatern. Förlaget har även gett ut en nyutgåva av boken med ett nyskrivet förord av Tove Janssons brorsdotter Sophia, som inspirerade bokens karaktär Sophia.

Sommarboken visar att Tove Jansson är en författare av världsformat.

Mark Levengood

Regissören och koreografen Jakob Höglund är till vardags konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors samt husregissör på Helsingfors Stadsteater. Han har de senaste åren satt upp succér som OnceSå som i himmelenCabaret och Kris och katastrof i mumindalen

Matilda Ragnerstam är en del av Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemblen och är aktuell som i både Bara Astrid och Kulla-Gulla.

Marika Lagercrantz startade sin framgångsrika karriär 1968, med en roll i TV-serien Modiga mindre män. Sedan dess har vi sett henne i en mängd svenska långfilmer som Drömmen om RitaLust och fägring stor samt Män som hatar kvinnor.

I en intervju för Culte säger hon så här om vad det bästa med berättelsen är:

– Framför allt tycker jag att det är en berättelse om två människor som är utanför den ”rätta åldern” som jag tycker saknas. Både barnet Sofia och den äldre farmodern står med en fot utanför samhället och det är ett möte mellan dem som ser på världen, döden och livet tillsammans. Det samtalet pågår överallt, jag har det ständigt som mormor, men det samtalet syns inte i kulturen, annat än i Sommarboken. Dessutom ger den en ytterligare dimension på naturen. Jag upptäckte det när jag var i skogen häromdagen, att Tove Jansson har fått mig att se den på nytt. 

Jonatan Lundberg är musiker, musikproducent, skådespelare och han har släppt musik under artistnamnet Jester. Han är även medproducent till Jakob Hellmans album Äntligen borta. I Sommarboken har ljudet en central roll och den levande naturen gestaltas synligt inför publiken av Jonatan Lundberg som samtidigt intar rollen som pappan.

Premiären sker den 4 mars 2023. Boka biljett till pjäsen här och köp boken här!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan