Ägget och Pappa, jag och havet tävlar om Runeberg Junior

Förlagets bilderböcker "Ägget" av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam samt "Pappa, jag och havet" av Lena Frölander-Ulf är båda nominerade till Runeberg Junior 2019.

Ägget av Sanna Sofia Vuori (text) och Linda Bondestam (Bild) är en charmig bilderbok som självklart och obekymrat tar sig an en fråga som alla barn ställer, förr eller senare: hur blev min familj till? Boken nominerades tidigare i höst till Finlandia Junior-priset.

Juryns motivering lyder så här: En färggrann och läckert illustrerad bilderbok. Här blandas vardagsrealism i höghusmiljö med fiktiva figurer av alla de slag och allt kretsar kring ett upphittat ägg, som är det centrala i berättelsen. Ägget ska snart kläckas, men saknar ägare och frågan är vems det är eller vem som behöver ett ägg. De finurliga illustrationerna kompletterar texten på ett viktigt sätt i denna varmhjärtade bok, som visar att familjer är olika och att det finns olika sätt att få barn och att bli förälder.

Här blandas vardagsrealism i höghusmiljö med fiktiva figurer av alla de slag

Lena Frölander-Ulfs Pappa, jag och havet är en fristående fortsättning på Jag, Fidel och skogen. Båda är bilderböcker om sommarparadiset ur barnets synvinkel.

Juryns motivering lyder så här: En mycket vacker bilderbok, där färgskalan i svart, brunt och blågrönt känns vilsam och annorlunda. De mörka färgerna passar också bra för att illustrera bokens tema: ett barns rädsla för främmande personer, för havet och det som finns i det, för allt det som utgör pappans sommarparadis. Lena Frölander-Ulf lyckas med sin sparsmakade text och sina skickliga illustrationer gjorda i skrapteknik skapa en spännande berättelse där fantasin firar triumfer i en magisk värld under havsytan och där allting trösterikt nog slutar väl och barnet till sist får sin efterlängtade ensamtid med pappan.

En mycket vacker bilderbok

Kandidaterna till Runeberg Junior 2019

Tapani Bagge & Carlos Da Cruz: Aavehevosen arvoitus (Karisto)
Henna Helmi & Reetta Niemensivu: Tuplapulma, Maria! (Ice Love -sarja) (Tammi)
Merja ja Marvi Jalo & Reetta Niemensivu: Olivia ja Onnentähti, Onnenkepparit 1 (WSOY)
Tuula Kallioniemi & Terese Bast: Neljä muskelisoturia (Karisto)
Rinna Saramäki & Sami Saramäki: Meren syvyksiin (WSOY)
Eva Frantz: Hallonbacken (S&S)
Lena Frölander-Ulf: Pappa, jag och havet (Förlaget)
Anna Sarve & Sanna Mander: Prilliga Prinsessboken (S&S)
Sanna Sofia Vuori & Linda Bondestam: Ägget (Förlaget & Bergs)

I förvalsjuryn ingick kulturredaktör Mia Grönstrand, lektor i modersmål och litteratur, FM Bodil Lund och Malin Hollmén, servicechef för bibliotekstjänster i Sibbo.

Daghemsgrupper och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå utser den slutliga vinnaren.

Runeberg Junior-priset är Borgå stads och KSF Media/tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris. Prissumman uppgår till 10 000 euro.

 

Med koden RUNEBERG2018 får du 25 procent rabatt på alla våra Runebergskandidater via forlaget.com:

Anteckningar av Tua Forsström

Basim, min kära av Fredrik Lång

Pappa, jag och havet av Lena Frölander-Ulf

Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan