Heiman nominerad till Runebergspriset 2021

Ann-Luise Bertell nomineras till Runebergspriset 2021 för sin hyllade roman Heiman.

Motiveringen lyder att i Ann-Luise Bertells roman Heiman är ordet och den egna jorden tillvarons nav. I bakgrunden pågår ett 1900-tal där krigen kastar långa skuggor, men blicken är stadigt på individen, på familjen, släkten och gemenskapen och på de berättelser som knyter dem till deras plats, deras österbottniska heiman. I mitten, som ett slags stormens öga, ligger det som är allra störst och svårast: när man lär sig mer om sig själv än man vill veta och förmår hantera tar orden slut. Ann-Luise Bertell har skrivit en stor roman om den lilla människan, en roman som bärs av språklig särprägel och narrativ rytm.

Övriga kandidater är:

Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus)

Ulrika Hansson: Jaktlaget (Schildts & Söderströms)

Jari Järvelä: Klik (Tammi)

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Maria Peura: Kantajat (Otava)

Marisha Rasi-Koskinen: Rec (S&S)

Kristiina Wallin: Meduusameri (Tammi)

Av 246 verk valde juryn åtta kandidater. I år ordnas ingen presskonferens om kandidaterna på grund av coronaepidemin, men en video med hälsningar av organisatören, juryn och författarna publiceras på www.uusimaa.fi torsdagen den 10 december klockan 13.

Årets jury bestod av författare Marja-Leena Tiainen, kritiker Merja Leppälahti och doktorand i nordisk litteratur Hanna Lahdenperä.

Vinnaren utses av en prisjury med tre medlemmar: författare Sinikka Vuola, kritiker Marissa Mehr och FD, litteraturforskare Julia Tidigs.

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2021.

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska Författareförening. Priset instiftades år 1986. Prissumman betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad. Prissumman är 20 000 euro.

År 2019 utdelades Runebergspriset till Ralf Andtbacka för diktverket Potsdamer Platz. En dikt. (Förlaget).

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan