Ann-Luise Bertells Heiman nominerad till Finlandia 2020

Ann-Luise Bertells hyllade roman Heiman är nominerad till Finlandiapriset 2020.

Juryns motivering lyder att Heiman är en fängslande och mustig berättelse som tar oss genom fyra generationer i det öppna österbottniska landskapet. Bokens språk är träffande men sparsamt och människorna plågas mellan sitt eget varande och andras önskemål. Bertell ser på sina människor med ömsinthet, även när de inte förtjänar det.

Heiman är en koncentrerad släktkrönika som frågar sig vilket pris man får betala om man aldrig får vara sig själv. Ann-Luise Bertell skriver epik med ett väldigt driv, kristalliserat i scener och starka sinnliga förnimmelser och känslor. Kroppen är alltid närvarande, vare sig det handlar om hårt fysiskt arbete, blodet som rinner ur en människa eller det första samlaget i bastun.

Heiman är liksom Bertells prisbelönta debut Vänd om min längtan inspirerad av gamla släkthistorier, sprungen ur den steniga österbottniska jorden. Romanen utkommer på finska hos Tammi i maj 2021.

Ann-Luise Bertell, född 1971, är skådespelare, författare och regissör. Hon debuterade som poet 1997 och har sedan dess skrivit poesi, prosa, en bilderbok och dramatik. Hennes första roman Vänd om min längtan erhöll Choraeuspriset och Svenska Yles litteraturpris 2016 och fann många läsare.

Pressröster:

Heiman är en finstämd roman om rotlöshet, om att vara rädd som en hare och om vikten av att ha en plats att kalla hem.

VI LÄSER

Ann-Luise Bertell gör det här så bra att jag kommer att tänka på Alexis Kivis Sju bröder eller Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

SVENSKA YLE

Med sin andra roman Heiman visar Ann-Luise Bertell återigen att hon är en mästare på att förnya perspektiven och berätta de bortglömda historierna.

HUFVUDSTADSBLADET

Ann-Luise Bertell har lyckats igen – “Heiman” är en myllrande berättelse och förstklassig roman.

VASABLADET

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan