Äntligen! Sommarboken av Tove Jansson blir film – Glenn Close ses i den ena huvudrollen

Sommarboken av Tove Jansson blir film – den åttafaldigt Oscarnominerade Glenn Close ses i en av huvudrollerna.

Tove Janssons mest älskade vuxenroman, Sommarboken, kommer att spelas in på en ö i den finländska skärgården nästa sommar, med den åttafaldigt Oscarnominerade Glenn Close i en av huvudrollerna. Norska Anders Danielsen Lie, även han Oscarsnominerad for filmen Världens värsta människa i regi av Joachim Trier spelar hennes son i filmen, som regisseras av Charlie McDowell (Windfall, The one I love).

McDowell, själv ett stort Tove Jansson-fan, säger att romanen betyder mycket för honom:

“Jag är djupt hedrad över att få tolka en av mina favoritromaner, Tove Janssons Sommarboken, och att få filma i Finland – det vackra land där berättelsen är baserad.”

Glenn Close. Foto: Georges Biard 2012, Wikimedia Commons

Sommarboken – Toves egen favorit

Sommarboken är den mest älskade av Tove Janssons romaner för vuxna, som läsare över hela världen återvänder till varje år för sommarläsning. Den utkom för drygt 50 år sedan och jubileumsåret till ära har Förlaget gett ut romanen i en vacker, inbunden nyutgåva. I jubileumsutgåvan ingår ett nyskrivet förord av Toves brorsdotter Sophia Jansson, och Tove Janssons essä Ön som publicerades första gången år 1961.

Anders Danielsen Lie. Photo credit: Kris Myhre.

Sommarboken utgavs första gången år 1972 och har översatts till över trettiofem språk. Den är en livsbejakande berättelse om vänskapen mellan en äldre konstnär och Sophia, hennes sexåriga barnbarn, som tillbringar en sommar tillsammans på en liten ö i Finska viken. Boken var mycket personlig för Tove Jansson, och den var också en av hennes favoriter. Den har översatts till 35 språk. För Sophia Jansson känns det också väldigt speciellt att få se en så kär berättelse på filmduken:

“Varje ord i den väcker livliga barndomsminnen från min älskade farmor – hennes röst, hennes sätt att förhålla sig till och röra sig på ön. Att äntligen få se den berättelsen på den vita duken kommer att bli fantastiskt och gripande på ett djupt personligt plan.”

Sophia Jansson.

Produktionsteamet bakom filmen om Sommarboken

Sommarboken filmatiseras av Robert Jones och samfinansieras av High Frequency Entertainment och Hurst Capital, och kommer att börja spelas in i Finland i sommar.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan