Maria Turtschaninoff tilldelas modersmålslärarförbundets pris för Arvejord

Nuori Aleksis är ett litterärt pris som delas ut av det finländska Modersmålslärarförbundet. I år går priset till Maria Turtschannoffs hyllade roman Arvejord.

Prismotiveringen lyder att “Arvejord är en vacker beskrivning av det finländska, natur och traditioner. Romanen är en lättillgänglig naturskildring. I verket får den finska naturen agera som en bärande kraft för karaktärerna och via naturen förstår man hur det finska folket har utvecklats i symbios med densamma.

En av verkets främsta förtjänster är hur texten skildrar den finska folktron i huvudpersonernas vardag. Tack vare att berättelsen rör sig genom århundraden så märker läsaren hur folktron förändras och konsekvenserna av hur kristendomen sprider sig i samhället.

Boken passar läsare på olika nivåer och är intressant både i sitt berättande och sin stil. Verket speglar läsarens egen bakgrund och dennes relation till den finska naturen. Sanna Manders vackra illustrationer skapar en unik atmosfär och understryker historiens gång.”

I verket får den finska naturen agera som en bärande kraft för karaktärerna och via naturen förstår man hur det finska folket har utvecklats i symbios med densamma.

Priset har två läskommittéer: den enda består av studerande på andra stadiet, den andra av grundskoleelever. Studenterna på andra stadiet utser sin favorit bland de inhemska skönlitterära böcker som publicerats föregående år. Kommitténs verksamhet har fått statligt stöd beviljat av riksdagen.

Gymnasieeleverna som deltar i projektet läste under våren och sommaren dussintals inhemska romaner, noveller, poesi och essäsamlingar som publicerades 2022. 

Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, landets gröna guld och ett rum för själen. 

Romanen har tidigare fått ta emot Svenska Yles litteraturpris 2022 samt Tack för boken-medaljen 2022. 

Förjuryn, som i år omfattade 41 gymnasieelever från olika delar av Finland, har bekantat sig med finländska skönlitterära verk som publicerades förra året enligt deras egna preferenser. I genomsnitt läste de 23 böcker var. Förjuryns fem bästa läsare utgör den slutliga juryn som samlas i början av oktober för att utse mottagaren av priset som offentliggörs på Helsingfors bokmässa den 28.10 kl 13.30 på Kumpula-scenen. 

Målet med projektet är inte bara att hitta ungdomarnas egna favoritböcker, utan också att inspirera ungdomar att läsa och diskutera litteratur. Priset delades ut senast 2019.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan