“Borde hålla käft” En bok om Märta Tikkanen

Finland 2020

33.40

Boken finns snart att beställa!

Hur ska jag kunna kringgå ämnet Henrik? Eller män överhuvudtaget? Går det? Ska jag? Är det verkligen ett ändamål värt att eftersträva? Hur blir en biografi över Märta Tikkanen utan Henrik? Blir den inte som hon själv upplevde sig utan honom? Halv?

Märta Tikkanen är en av våra största nu levande finlandssvenska författare. En gång var hon stor också ute i världen. År 1978 påbörjade hennes diktverk Århundradets kärlekssaga sitt segertåg genom Europa. Märta Tikkanens författarskap och outtröttliga kamp för jämställdhet öppnade dörrarna för andra kvinnliga författare i Finland. Men hur läses dessa böcker nu?

Johanna Holmström har genom intervjuer med författaren och genom närläsning av Märtas samlade verk samt hennes korrespondens med kollegorna Åsa Moberg och Birgitta Stenberg kompletterat bilden av en högst stilmedveten författare och en människorättsaktivist av rang. Men det finns också en annan sida av Märta. En som svär och surar, som längtar efter bekräftelse för sina verk och som ser konspirationer riktade mot sig i det inhemska kulturlivet. Och en som lever livet, också efter det stormiga äktenskapet med Henrik Tikkanen. För vad är en kvinnlig författarikon om inte mänsklig?

Utkommer i september 2020

 

 

En högst stilmedveten författare och en människorättsaktivist av rang

ISBN 9789523333024
Utgivningsår 2020
Titel "Borde hålla käft" En bok om Märta Tikkanen
Språk Svenska
Sidantal 350
Format Inbunden
OmslagAnders Carpelan