Finland 2017

25.90

I lager

KÖP E-BOK HÄR!

Fängslad är en personligt hållen essäbok om litteratur och livet, om depression och läsning, eskapism, död och överhettade känslor. Ja, det är en bok som sträcker sig från den brittiska 1700-talsförfattaren Frances Burney över Inger Christensen och Ann Jäderlund till en lång text om J.K. Rowlings Harry Pottersvit. En bok för människor som vill ha sällskap när de strövar eller störtar omkring i litteraturen.

Essän är samtidens stora intellektuella genre, en plats för eftertanke och precision men också en tummelplats för experiment. När litteraturkritiken blir allt mer trängd i offentligheten och personliga konstupplevelser allt oftare summeras genom ett hastigt klick på ”gilla” behövs texter som på allvar kämpar med att formulera vad en djup relation till litteratur kan betyda.

 

Tatjana Brandt är vad jag skulle vilja kalla en vig litteraturkritiker. Hennes essäsamling Fängslad rör sig mellan genrer, mellan biografisk presentation, det egna livet, omvärldsspaningar, närläsningar och en aldrig sinande nyfikenhet på litteraturen.

AFTONBLADET

Att läsa Tatjana Brandts essäer är både upplyftande och utmanande. Det slår kullerbyttor i hjärnan på mig både en och annan gång.

SVENSKA YLE

Tatjana Brandt har skrivit något som måste uppfattas som ett estetiskt manifest, med riktlinjer mot en läsning som vågar ifrågasätta och rikta den kritiska blicken också mot sig själv som läsare.

SVENSKA DAGBLADET

 

PROVLÄS HÄR:

Texter som på allvar kämpar med att formulera vad en djup relation till litteratur kan betyda.

Tatjana Brandt

Författare

ISBN 9789523330863
Utgivningsår 2017
Titel Fängslad
Språk Svenska
Sidantal 150
Format Häftad
OmslagSanna Mander