Berghäll avslöjar hur nära ögat det var att historien som vi känner den idag hade tagit en helt annan vändning

Farans år 1948

Information

  • ISBN: 9789523332171
  • Utgivningsår: 20190915
  • Titel: Farans år 1948
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 200
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Mika Perkiökangas

Farans år 1948 är en roman om det efterkrigstida Europa, om ett Finland som kommer i kläm i mellan stormakternas intressesfärer. I Washington är man rädd för Sovjetunionens expansion i Europa. Den hemliga operationen ”Star Lane” som ska motverka detta får grönt ljus. I Moskva smider man planer på att stöda ett kommunistiskt maktövertagande i Finland. I Helsingfors börjar en liten krets inom regeringen och ordningsmakten under Mannerheims övervakande öga förbereda motåtgärder.

Farans år 1948 handlar om människor som riskerar allt under det kalla kriget. Agent Jan Seger möter sina sovjetiska motståndare med livet som insats. Han träffar också en vacker kvinna som han blir förälskad i. Hon visar sig vara något helt annat än vad han tror.

Agentromanen, som bygger på sanna händelser, beskriver den diplomati som fördes mellan president Paasikivi och den sovjetiske ambassadören Savonenkov som 1948 anländer till Helsingfors för att diktera nya hårda villkor för en nation som redan är hårt pressad. Den finska statsmakten tar till alla medel för att avvärja en hotande kommunistisk kupp, men kommer landet att få behålla sin självständighet? Patrik Berghäll avslöjar hur nära ögat det var att historien som vi känner den idag hade tagit en helt annan vändning.

Patrik Berghäll är född 1973 i Ekenäs och bosatt i Åbo. Han arbetar som utomhuspedagog och vildmarksguide och gillar att skriva faktabaserade böcker.

Utkommer på finska på Ateena.