En blandning av folkvisa och relationskomedi!

Rågången

Information

  • ISBN: 9789523335516
  • Utgivningsår: 20230901
  • Titel: Rågången
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 280
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Sanna Mander

Git Laudrup har länge levt ett stabilt medelklassliv i Esbo. En viss tristess har smugit sig in i tillvaron - hon har arbetat som lantmätare väldigt länge, och då hon erbjuds VD-posten på Brödraförbundet tackar hon ja.

Det nya jobbet visar sig vara ett felval. Git hamnar in i en ond cirkel som slutar i en absurd konflikt. Till slut tvingas hon göra något drastiskt.

Hon köper ett ruckel i Starrängarna, hennes barndomstrakter, och rustar med hjälp av ortsbon Bernt upp platsen till nåt snyggt i dansk tappning - men inte utan bekymmer på vägen.

Vem var Pekkan, mannen som hittades död i mossen under den sista rågången som hon ledde? Varför hade allt gått på tok för honom? Vad skedde riktigt i den himlastormande kärlekshistorien mellan honom och den vackra Laila från Norra Finland, som var en så utomordentlig arbetare att hon lyckades ingjuta hopp i en hel avfolkningsbygd? Medan girsågen viner vid rucklet lyssnar Git till traktens skrönor - för det är enda sättet att höra till.

En humoristisk, befriande barsk och pragmatisk roman om styrkan i det kollektiva. Och om att våra käraste berättelser ofta leder fel.

Alla Mikaela Strömbergs romaner hittills har haft koppling till östra Nyland, och ur den myllan och språkmelodin suger de sin glöd.

Det är en berättelse som lika mycket handlar om vattenskadade och genommögliga hus som om människors utanförskap och ensamhet. Om besvikelser och själsliga bankrutter. Om behovet av att återvända till marker där barn man lekt för att läka. Om hemligheter och hemkomst.
SVENSKA YLE

Den fiktiva östnyländska orten Starrängarna är huvudpersonen i Mikaela Strömbergs roman som hade kunnat bli rom-com eller spänning, men blir livet.
HUFVUDSTADSBLADET

Ringar in den avfolkade landsbygdens existentiella sårbarhet.
ÅBO UNDERRÄTTELSER

Uppfriskande fri från psykologiskt navelskåderi, det är mer humor än analyser. En robust historia, gummistövlar i stället för klackskor, så att säga.
ÖSTERBOTTENS TIDNING