Sammetsdiktaturen

Finland 2021

33.80

I lager

Termen som skapades redan i det sena 1800-talets turbulenta Ryssland beskriver sig själv: En sammetsdiktatur är något hårt invävt i något mjukt.

Det mjuka i Ryssland är till exempel rätten att uttrycka en åsikt, rätten att gå till valurnan. Att åsikten sällan ges någon betydelse, eller att kandidaten redan är vald är något de flesta ryssar finner sig i. Men inte alla. Anna-Lena Laurén berättar om människor som protesterar mot hur landsbygden godtyckligt gjorts till storstädernas skräpkorg eftersom det är förmånligare att dumpa avfall i naturen än att sortera, och i Ryssland är snabba cash ännu snabbare än i väst.

Någon har förlorat sin åkermark till storbolagen, och har mage att protestera. Någon forskar i massgravar och arresteras. Någon får sina nätsidor stängda av Kreml men bygger upp dem på nytt. Oppositionspolitiker trakasseras, fängslas, dödas. Det är farligt att motsätta sig makten – som antagit formen av en aldrig åldrande president med bar överkropp – men ändå fortsätter demonstrationerna. Demokrati är inte ett för Ryssland naturvidrigt system, men missförstånden kring vad demokrati går ut på är många.

Förändringen är igång. Det är den hoppfulla tesen i Anna-Lena Lauréns nya bok som är ett slags fortsättning på hennes debut De är inte riktigt kloka de där ryssarna – men mörkare och mer samhällsinriktad. De är fortfarande inte riktigt kloka, men de är inte heller dumma – klockan tickar långsamt, men den tickar.

Utkommer på finska hos Teos och i Sverige hos Norstedts.

Boken är en skärpt djuplodning av dagens ryska samhälle och dess härskare. Som författaren själv uttrycker sig: “Fast Ryssland leds av cyniker har Ryssland inte gjort mig cynisk.”

HUFVUDSTADSBLADET

Ger en djup och nyanserad bild av dagens Ryssland, där ingenting är svartvitt och där Laurén utmanar våra slentrianmässiga uppfattningar om det stora landet i öster.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Det är farligt att motsätta sig makten, men ändå fortsätter demonstrationerna.

ISBN 9789523333673
Utgivningsår 2021
Titel Sammetsdiktaturen
Språk Svenska
Sidantal 200
Format Inbunden
OmslagSara R. Acedo