De är fortfarande inte riktigt kloka, men de är inte heller dumma – klockan tickar långsamt, men den tickar.

Sammetsdiktaturen

Information

  • ISBN: 9789523334632
  • Utgivningsår: 20210115
  • Titel: Sammetsdiktaturen
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 200
  • Format: Häftad
  • Omslag: Sara R. Acedo

ÅRETS JOURNALIST 2021!

Termen som skapades redan i det sena 1800-talets turbulenta Ryssland beskriver sig själv: En sammetsdiktatur är något hårt invävt i något mjukt.

Det mjuka i Ryssland är till exempel rätten att uttrycka en åsikt, rätten att gå till valurnan. Att åsikten sällan ges någon betydelse, eller att kandidaten redan är vald är något de flesta ryssar finner sig i. Men inte alla. Anna-Lena Laurén berättar om människor som protesterar mot hur landsbygden godtyckligt gjorts till storstädernas skräpkorg eftersom det är förmånligare att dumpa avfall i naturen än att sortera, och i Ryssland är snabba cash ännu snabbare än i väst.

Någon har förlorat sin åkermark till storbolagen, och har mage att protestera. Någon forskar i massgravar och arresteras. Någon får sina nätsidor stängda av Kreml men bygger upp dem på nytt. Oppositionspolitiker trakasseras, fängslas, dödas. Det är farligt att motsätta sig makten – som antagit formen av en aldrig åldrande president med bar överkropp - men ändå fortsätter demonstrationerna. Demokrati är inte ett för Ryssland naturvidrigt system, men missförstånden kring vad demokrati går ut på är många.

Förändringen är igång. Det är den hoppfulla tesen i Anna-Lena Lauréns nya bok som är ett slags fortsättning på hennes debut De är inte riktigt kloka de där ryssarna – men mörkare och mer samhällsinriktad.

Utkommer på finska hos Teos och i Sverige hos Norstedts.

Jag läser hennes nya bok med en rysning av estetisk lycka. Stilen är lättsam. Skrivandets ansträngningar är borttrollade. Den som läser uppmärksamt finner även allvaret, tyngden. Hon påminner om franska filmregissörer i sin förmåga att fånga mörkret med esprit.

DAGENS NYHETER

Ett slags grundkurs i rysk kultur och samhällsliv, en mångårig korrespondents skickliga studie av ett land och ett folk som aldrig upplevt demokrati.

EXPRESSEN

Boken är en skärpt djuplodning av dagens ryska samhälle och dess härskare. Som författaren själv uttrycker sig: "Fast Ryssland leds av cyniker har Ryssland inte gjort mig cynisk."

HUFVUDSTADSBLADET

Ger en djup och nyanserad bild av dagens Ryssland, där ingenting är svartvitt och där Laurén utmanar våra slentrianmässiga uppfattningar om det stora landet i öster.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Vi behöver en Anna-Lena Laurén i sammetsdiktaturen bakom östgränsen. Hoppas hon orkar och vill stanna där – länge. 

ARBETARBLADET