Edith Hammars Homo Line nominerad till Serie-Finlandia

Edith Hammars serieroman Homo Line är nominerad till Serie-Finlandiapriset 2021!

Juryns motivering:

Denna självbiografi om kulturella identiteter, kön och sexualitet utmanar både konservativa attityder och serietecknandets konventioner. Huvudpersonen söker sin plats både i Helsingfors och Stockholm. I slutet blir det ändå klart att ett land inte automatiskt innebär ett hem, en stad än mindre en nationalitet. Viktigast är att fritt kunna vara sig själv och förverkliga sin identitet just så som man vill. De melankoliska nyanserna till trots är verket inte ödsligt, utan påminner om den radikala kraften i att drömma.

Edith Hammar, född 1992, har studerat vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och är nu bosatt i Finland. Hen har deltagit i en mängd kollektiva och separata konstutställningar, bland annat Du e Homo (Galleri Tegel 2018) och Edith 2:2 (Örnsköldsviks Museum 2018). Hammar gör teckningar som varierar i material och storlek, och arbetar med tusch och trä.

Debuten, serieromanen Homo Line tar oss över Östersjön, från Helsingfors till Stockholm och tillbaka igen. Vilken stad är bättre? Och vad gör hemlängtan med en människa? Edith Hammar är en Tom of Finland för 2020-talet!

Vinnaren av Serie-Finlandia 2021 utses av Markku “Mato” Valtonen och offentliggörs i slutet av mars. Prissumman är 5000 euro. Se övriga kandidater här!

Förlaget gratulerar!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan