Åsa Lucander: Om hundarna Archie och Stella

Åsa Lucander
Åsa Lucander

Regissören och illustratören Åsa Lucanders debut som bokillustratör handlar om den energiska hunden Stella som hade en äkta förebild i hittehunden Archie.

HAN STOD DÄR och stirrade på mig med sina gulbruna ögon, korta ben och en stor drägelbubbla hängandes ur mungipan. Likheten med Winston Churchill var så uppenbar att även om den beteckningen lät hopplösts klichéartad så kunde man inget annat än konstatera att det var sant.

”Vem är det här” frågade jag min man. ”Archie” – hörde jag honom ropa. ” Han stannar en vecka”. Ur ögonvrån såg jag Archie dra ett stort drägelsträck längs med väggen och sedan satte han fart mot köket där han kissade på köksskåpet. Great.

Men till historien hör att Archie hade förlorat sin ägare i en bilolycka, och efteråt blivit väldigt illa omhändertagen. ”Alltså var det väldigt synd om honom”, påminde min man mig om. Han hade ju givetvis en listig plan för att behålla Archie. Sedan var det nånting konstigt som hände. Mitt i allt såg jag inte dräglet längre, eller stördes av hans snarkningar, utan upptäckte plötsligt hur bedårande han var.

Jag ritar boken. Den blir dedikerad till Archie.

Trots hans tragiska liv fanns det kärlek och lycka i hans lynne. Han öppnade mina ögon för att vara mera fördomsfri. Han öppnade en värld till samtal med människor på gator och i parker som man annars hade skyndat sej förbi. Han fick mig att stanna upp i vardagen. Och framför allt fick han mig att skratta. Högt och ljudligt, hjärtligt och meningsfullt.

Och det var tack vare honom som jag vågade ta steget ut att rita min första bilderbok. Animation är nånting jag har sysslat med i närmare 20 år, men tanken att rita en bilderbok har alltid varit en skimrande dröm samtidigt som det känts som en skrämmande utmaning. När jag sedan blev ombedd att illustrera Ted Forsströms härligt roliga bok Snälla Stella, sluta skälla! kändes tidpunkten rätt.

Boken beskriver inte Archie, utan handlar om hunden Stella, som har ett totalt annorlunda lynne. Men jag känner igen situationerna, jag kan relatera till föräldern som försöker natta sitt barn medan det finns en hund som ständigt avbryter godnattsagan med sin vilda fantasi. Jag tror inte att jag hade tillräckligt väl hade insett vad en hund kan betyda for en familj om Archie inte kommit in i våra liv.

Jag ritar boken. Den blir dedikerad till Archie.

__________

Åsa Lucander debuterar som bokillustratör med bilderboken Snälla Stella, sluta skälla skriven av Ted Forsström, utgiven på Förlaget våren 2023. (Foto: Karni Arieli)

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan