Här är våra kandidater till Runeberg Junior 2020!

Förlagets barnböcker Vesta-Linnea och vännerna, Nagu-nalle och kastasdjuren, Nelson tigertass och Om jag fötts till groda är alla fyra nominerade till Runeberg Junior 2020.

Vesta-Linnea och vännerna av Tove Appelgren (text) och Salla Savolainen (bild) är en bilderbok om det svåra, det komplicerade och det viktiga med vänskap.

Juryns motivering: Vesta-Linnea och vännerna med text av Tove Appelgren och illustrationer av Salla Savolainen är berättelsen om Vesta-Linnea som brottas med känslor av besvikelse då hon blir bortvald av sin favoritkompis. Bilderboken tar upp dagens verklighet där mobiltelefonen spelar en stor roll också i barnens liv.

Nagu-nalle och kastasdjuren av Henrika Andersson (text) och Christel Rönns (bild) är en kapitelbok med nalleperspektiv, en trygghets- och högläsningsbok för hela familjen.

Juryns motivering: Nagu-nalle och kastasdjuren är en vacker bok om vänskap och omsorg. Edi har hamnat på sjukhus och med sig har han mjukisdjuret Nagu-nalle. På sjukhuset händer konstiga saker och där finns också de bortkastade mjukisdjuren, som ingen längre bryr sig om. Henrika Anderssons empatiska bok om Nagu-nalle i sjukhusmiljö, är rikt illustrerad av Christel Rönns.

Nelson tigertass av Lena Frölander-Ulf är en ömsint och humoristisk kapitelbok om vänskap och att våga stå upp för det som känns rätt.

Juryns motivering: Nelson Tigertass är en saga om ett borttappat barn, som blir hemskickad av sin morfar utan att riktigt veta hur han ska hitta hem till mamma. På vägen träffar han sådana man kan lita på och sådana som är farliga. Lena Frölander-Ulfs text och illustrationer bjuder på samhällskritik men också tro på att det är viktigt att samla sitt mod och tänka själv. På det sättet förvandlas Nelson från Nelson Mareng till Nelson Tigertass.

Om jag fötts till groda av Annika Sandelin (text) och Karoliina Pertamo (bild) är en bilderbok med poesi om drömmar och att drömma, något alla gör och alla delar.

Juryns motivering: Om jag fötts till groda är en finurlig helhet av ordlekar med önskedrömmar på rim: ägget, snöflingan, spindeln, guldfisken och till slut också poeten drömmer om hur allt kunde vara. Annika Sandelins påhittiga dikter på vers följs av Karoliina Pertamos underbara illustrationer. Leve rim och ramsor!

Runeberg Junior-priset är Borgå stads och KSF Media/tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris. Prissumman uppgår till 10 000 euro. I förvalsjuryn satt Keth Strömdahl, Milka Harjunen och Mika Fagerudd. Daghemsgrupper och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå utser den slutliga vinnaren. Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Alla tio kandidater:

Andersson, Henrika och Rönns, Christel: Nagu-nalle och kastasdjuren (Förlaget)

Appelgren, Tove och Savolainen, Salla: Vesta-Linnéa och vännerna (Förlaget)

Bagge, Tapani: Katoava muumio (Karisto)

Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass (Förlaget)

Klingenberg, Malin och Mander, Sanna: Fisens liv (Schildts & Söderströms)

Kuronen, Kirsti: Kerro minulle kaunis sana (Karisto)

Lampela, Hannele: Prinsessa pikkiriikki ja huutava vääryys (Otava)

Palviainen, Jukka-Pekka: Allu ja outo Uolevi (WSOY)

Salmi, Veera: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava)

Sandelin, Annika och Pertamo, Karoliina: Om jag fötts till groda (Förlaget)

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan