Holmström och Bargum nomineras till Runebergspriset 2023

Johanna Holmström och Johan Bargum nomineras till Runebergspriset 2023 för sin hyllade novellsamlingar Handbok i klardrömmar och Äldre män.

Motiveringen till Johanna Holmströms novellsamling Handbok i klardrömmar lyder att novellsamlingen utforskar det kusliga och illavarslande som finns i samhället och oss. Med känsla för både detaljer och långa tidsspann rör sig Holmströms noveller från det mest otänkbara i samtiden, mot framtidsfantasier, där gränsen mellan utopi och dystopi rämnar. Berättandet förför och förleder, ingenstans verkar läsaren stå trygg, för novellerna visat att det otänkbara kan finnas i vem som helst, också i en själv.

Motiveringen för Johan Bargums novellsamling Äldre män lyder att det är en samling glimtar, stämningar och iakttagelser. Berättandet är finstilt och gör novellgenren rättvisa, genom noggrant utvalda ögonblick belyses hela människoöden. Som en röd tråd genom boken löper frågan om huruvida det förflutna man föreställt sig egentligen motsvarar den verklighet man levt. Bargum skildrar sina karaktärer med en genomskådande blick, men låter samtidigt bakspegeln fråga det förflutna med
försonande vemod och acceptans.

Övriga kandidaterna är

Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)
Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)
Iida Rauma: Hävitys (Siltala)

De kandiderande verken har valts av en professionell jury med tre personer som är insatta i litteratur. Till juryn hör i år författaren, konstnärsprofessorn Helena Sinervo, kritikern Teemu Korpijärvi och doktoranden i nordisk litteratur Kaneli Kabrell. Juryn valde de kandiderande verken bland cirka 240 verk.

”Högklassiga och beaktansvärda verk finns mycket mer än kandidatplatser. Vi kan glatt lovorda den höga nivån i vår litteratur och säga att dess spets är vass och omfattande, kompetent och på jakt efter nytt, mångsidig, uppfinningsrik och egenartad”, konstaterar urvalsjuryn.

Vi kan glatt lovorda den höga nivån i vår litteratur och säga att dess spets är vass och omfattande

Runebergspriset är öppet för alla finländska skönlitterära verk. Priset har hittills delats ut 36 gånger och vinnarverken har vid sidan av romaner också varit novell- och diktsamlingar.

Runebergspriset instiftades år 1986. Prissumman är 20 000 euro och den betalas tillsammans av tidningen Uusimaa och Borgå stad.Priset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Verket som får priset väljs i två etapper av två separata juryer. 

Bland de kandidater som nu offentliggörs väljs vinnaren av en prisjury med tre personer. Till prisjuryn hör författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg. Vinnaren av Runebergspriset offentliggörs på Runebergsdagen 5.2.2023. Även offentliggörandet av vinnaren strömmas direkt på den ovannämnda adressen uusimaa.fi/runeberg.

Förra årets vinnare var Quynh Tran med romanen Skugga och svalka.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan