Kjell Westö vinner Svenska Yles litteraturpris 2020

Kjell Westö tilldelas Svenska Yles litteraturpris 2020 för sin roman Tritonus. Årets vinnare utsågs av Mark Levengood.

Prismotiveringen lyder:

Denna skärgårdsberättelse tar läsaren på en resa mellan gemenskapens fastland och ensamhetens yttersta öar. I en absolut samtid visar Westö att villkoren för mänskligt liv är eviga – nederlag, trasighet och krossade drömmar, men också stunder av svindlande skönhet. Tritonus är en storslagen roman, såväl enligt finlandssvenska som internationella mått.

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans i en tid som vår som nyss genomlevt en dödlig pandemi? Är försoning och botgörelse möjliga, eller är det redan för sent? En modern och oemotståndlig roman om musik och gemenskap, framgång och ensamhet.

Läs Svenska Yles intervju här!

Boken utkommer i Finland på svenska hos Förlaget och på finska hos Otava.  I Sverige ger Albert Bonniers Förlag ut Tritonus.

Svenska Yles Litteraturpris delas i år ut för tjugonde gången. Tidigare har Förlagets författare Ann-Luise Bertell vunnit priset för Vänd om min längtan (2016), Adrian Perera för White Monkey (2017), Sara Ehnolm Hielm för Och hjärtat det var mitt (2018) och Malin Kivelä för Hjärtat (2019).

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan