Malin Kivelä vinner Svenska Yles litteraturpris 2019

Malin Kivelä får Svenska Yles litteraturpris 2019 för sin roman Hjärtat. Juryn är Århundradets bokklubb som består av fem läsentusiaster.

Prismotiveringen lyder:

Med ett associationsrikt men avskalat språk ringar Malin Kivelä in en kvinnas upplevelser och minnen kring upptäckten att hennes nyfödda barn har ett hjärtfel. I centrum av berättelsen finns en känsla av maktlöshet inför en situation som är för stor för att greppa, samt en insikt om hur skört ett människoliv är. Texten rör sig runt smärtpunkterna, tar tid på sig att närma sig dem. När den sedan gör det är det naket, avväpnande och drabbande. Kivelä skriver enkelt om det som är så svårt att det nästan inte kan beröras med ord.

Hjärtat är en roman om en kvinna vars son har ett medfött hjärtfel, och om vintern som följer. Läsaren får följa en röst som trevar sig mot det obeskrivbara, som befinner sig i en kropp och under omständigheter som hon inte har valt, inte kan kontrollera och absolut inte godkänna: hennes lilla barn är sjukt, och kan dö om han inte blir opererad.

Det handlar om att skriva mitt inne i orons öga. Kvinnan drar sig undan världen, för att bara vara där för det lilla barnet. Sinnesintrycken är fysiska och påtagliga: sjukhusets rutiner, ett påfallande vackert vinter-Helsingfors, kirurgen som är den enda det går att lita på. Familjen och vardagen drar sig bakåt som en våg.

Boken utkommer i Finland på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos.  I Sverige ger Thorén & Lindskog ut Hjärtat.

Kivelä skriver enkelt om det som är så svårt att det nästan inte kan beröras med ord

“Vi vill genom priset markera den finlandssvenska litteraturens stora betydelse för den finländska kulturen och för vår publik. Svenska Yle bevakar förstås den finlandssvenska litteraturen via recensioner och intervjuer men det här är en alldeles speciell uppgift varje år, inte bara vinnaren uppmärksammas utan hela litteraturen”, säger Maria Lundström, kulturchef på Svenska Yle.

I år har juryn bestått av medlemmarna i Århundradets bokklubb, det vill säga Malin Öhman, Jenna Matintupa, Kaneli Johansson, Saga Mannila och Hanna Arhippainen. Samtliga jurymedlemmar har en bakgrund inom litteratur eller journalistik. Beslutet fattades enhälligt.

“Vi valde Århundradets bokklubb för att vi tycker de står för ett läsande som sträcker sig bortom böckerna och som sipprar in i livet och vardagen och vidare ut över webben och sociala medier. Deras blogg är full av läsnjutning, smarta iakttagelser och diskussion. Den kollektiva insatsen utgör verkligen en styrka, vi behöver alltid också samtal om litteratur och konst, det breddar och berikar själva upplevelsen. Att Århundradets bokklubb dessutom har lyckats föra det här samtalet i en visuellt klatschig förpackning också i våra mobiler är otroligt skickligt”, säger Lundström.

Svenska Yles Litteraturpris delas i år ut för nittonde gången. Malin Kivelä fick även motta Svenska Yles litteraturpris år 2013, då för romanen Annanstans.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan