Monika Fagerholm nominerad till Finlandia 2019

Monika Fagerholms hyllade roman "Vem dödade Bambi?" är nominerad till Finlandiapriset 2019!

Juryns motivering lyder att “berättelsen skildrar de effekter som råheterna har på förövarna, deras familjer och vänner samt samhället. Dådet förstör inte enbart offret, utan alla omkring förövarna drabbas också. Den intensiva stämningen och det magiska, rytmiska språket drar in läsaren i handlingen. Boken påminner oss om hur unikt livsskede
uppväxten är och hur bestående spår det lämnar.”

Villastan är till sitt yttre en fashionabel förort, men en dov bas dunkar i källaren i ett av husen. Under en fest inträffar där en brutal gruppvåldtäkt. De fyra förövarna, ”gossarna”, kommer ur stadens högreståndskretsar, liksom offret, deras skolkamrat.

Vem dödade bambi? är en roman om att vilja glömma och om att klamra sig fast vid minnen. Om berättelser som faller sönder och familjer som går i bitar. Det är också en roman om oskuld och tillit och en kärlek som aldrig dör.

Monika Fagerholm, född 1961, är en av Finlands internationellt mest kända och framgångsrika författare. Hon är uppvuxen i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. För sina böcker har Monika Fagerholm erhållit ett flertal utmärkelser, bland dem Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016.

Utkommer i Sverige hos Albert Bonniers Förlag och på finska hos Teos.

PRESSRÖSTER:

En intrikat roman som präglas av ett stilla raseri. Det är en stor författare som kan skapa sådan språkenergi. 
DAGENS NYHETER

Det fantasifulla och sagolika går hand i hand med det fasansfulla i en berättelse där Fagerholm visar hur förödande det kan vara såväl för den enskilda individen som för ett samhälle i stort att kapsla in sorg och smärta.
SVENSKA YLE

Nordisk litteraturs största flickskildrare kommer nu med en roman där en manlig karaktär står i centrum.
HUFVUDSTADSBLADET

Det är som om Fagerholm förkroppsligar ett typiskt samhälle i sitt sätt att skriva denna bok – och hon gör det djävulskt skickligt.
EXPRESSEN

Övriga nominerade till Finlandiapriset 2019:

JP Koskinen: Tulisiipi (Like)

Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like)

Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä (Teos)

Pajtim Statovci: Bolla (Otava)

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen (WSOY)

Vinnaren utses den 27 november.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan