Rosanna Fellman får kulturpriset Vimma för sin poesidebut

Kynnys ry har utsett Rosanna Fellman till mottagare av kulturpriset Vimma 2019 för hennes hyllade poesidebut Strömsöborna.

Motiveringen lyder att Rosanna Fellman (född 1995) genom verket Strömsöborna tar plats på poesifältet som en ny, egensinnig och samhällskritisk röst. Fellmans debut behandlar autism och så kallad normalitet via ett uppriktigt, roligt och skickligt språk. Verket och dess teman har dessutom uppmärksammats speciellt i svenskspråkig media. Fellman uppträder regelbundet på spoken word-kvällar och i skolor, och lyfter samhällskritiken i både sin konst och sina framträdanden. Hon har bland annat tagit ställning för rätten till rimlig dagpenning bland personer med funktionsnedsättning.

Kynnys ry. är en människorättsorganisation som årligen delar ut kulturpriset Vimma till konstnärer som lyfter frågor kring handikapp och funktionsnedsättning i samhällsdebatten på ett konstnärligt kvalitativt sätt. Priset delas 2019 ut för elfte gången, prissumman är 5000 euro. Utdelningen sker den 3 december på Helsingfors stadsmuseum. Samma dag firas den Internationella dagen för personer med funktionsnedsättning: DiDa – Disability Day Art & Action.

Rosanna Fellman är estradpoet och skribent. Hon är uppväxt i Jakobstad, numera bosatt i Åbo. Fellmans poesi är influerad av spoken word och den samtida samhällsdebatten. Förutom scenpoesi skriver hon även litteraturkritik och kolumner. För sin diktsvit Störd mottog hon första pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018. Poesiverket Strömsöborna är hennes debut.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan