Runebergspriset 2020 till Ralf Andtbacka

Runebergspriset i litteratur 2020 ges till författaren Ralf Andtbacka för diktverket Potsdamer Platz. En Dikt. För första gången i prisets 34-åriga historia har ett svenskspråkigt diktverk valts till vinnare.

“Författaren ger läsaren utrymme att bilda föreställningar: poesiresan görs med människor men utan ett lyriskt jag som ställer sig emellan. Med Potsdamer Platz förnyar Ralf Andtbacka inte bara det poetiska språket och den poetiska formen, utan också uppfattningen om fåtöljresor”, motiverar juryn sitt val.

Potsdamer Platz är Vasabon Ralf Andtbackas (f. 1963) tolfte skönlitterära verk. Två av hans tidigare böcker har nominerats till Runebergspriset.

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands kritikerförbund och Finlands Svenska Författareförening. Priset instiftades år 1986. Priset utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen, dagen för vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg, den 5 februari.

Runebergsprisets prissumma höjdes i år till 20 000 euro. Prissumman betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad.

Vinnaren valdes bland åtta kandidater av en jury som bestod av författare Marjo Heiskanen, litteraturforskare, FD Veli-Matti Pynttäri och kritiker, kulturredaktör Siskotuulikki Toijonen.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan