Johanna Holmström - Förlaget

Själarnas ö nominerad till Runebergspriset 2018

Johanna Holmström är nominerad till Runebergspriset 2018 för sin roman Själarnas ö där hon enligt juryn tar berättarkonsten till absolut toppnivå.

En höstnatt år 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn i Aura å. Sedan ror hon hem. Hon skickas till mentalsjukhuset på Själö, en plats i den åboländska skärgården som få patienter någonsin lämnar.
Johanna Holmströms bildrika och drabbande berättelse bygger på verkliga händelser. Den är en stor roman om moderskap, det onda och det frälsande och det helt vanliga. Om priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.

Juryns motivering till nomineringen lyder att Johanna Holmström med Själarnas ö har “skapat en fullödig roman med solid struktur, varmed hon tar berättarkonsten till absolut toppnivå. Holmström levandegör skickligt några finländska kvinnoöden på Själö utgående från ett autentiskt material. Här skildras utmattning, tidspräglade diagnoser, rasbiologi och patriarkatets tunga hand. Läsaren varseblir hur människor kan försvinna ut i marginalen, bortglömda av omvärlden. De får liv i denna djupt drabbande bok som pendlar mellan mörker och ljus, instängdhet och frihet, utstötthet men också gemenskap.”

Boken utkommer på svenska hos Förlaget och på finska hos Otava. I Sverige ges boken ut av Norstedts. Den är redan såld till Tyskland, Polen, Kroatien och Italien. Runebergspriset delas ut på Runebergsdagen, måndagen den 5 februari 2018.

Johanna Holmström, född 1981, är uppvuxen i Sibbo men bor numera i Helsingfors. Hon debuterade år 2003 med novellsamlingen Inlåst och andra noveller som nominerades till Sveriges Radios novellpris. Med den tredje samlingen Camera Obscura erhöll hon bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris.

De övriga kandidaterna till Runebergspriset 2018 är Anu Kaajas Leda (Teos), Olavi Koistinens Mies joka laski miljardiin (Kosmos), Juha Kulmalas Ränttätänttä (Savukeidas), Rosa Liksoms Everstinna (Like), Miki Liukkonens O (WSOY), Marjo Niemis Kaikkien menetysten äiti (Teos) och Asko Sahlbergs Amandan maailmat (Like).

Pressröster om Själarnas ö:

Den här romanen är så satans bra!
Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

Johanna Holmström har på bara några år stigit fram som en av Nordens nya berättare.
Åsa Beckman, Dagens Nyheter

Det här är definitivt en av höstens måste-läsa-böcker.
Lisbeth Rosenback, Vasabladet

Själarnas ö är en total läsupplevelse och höstens hittills starkaste.
Egil Green, Östnyland

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan