Svenska Yles litteraturpris 2018 till Sara Ehnholm Hielm

Svenska Yles litteraturpris 2018 tillfaller Sara Ehnholm Hielm för hennes essäsamling Och hjärtat, det var mitt.

Priset delades ut på Helsingfors Bokmässa fredagen den 26.10. Enväldig jury i år var Svenska Yles egna bokpoddare Anne Hietanen och Ida Henrikson, som ur årets finlandssvenska skönlitterära utgivning har valt sin favorit.

Deras prismotivering lyder så här:

“Ehnholm Hielms språk är givmilt och fyllt av lust. Lust efter liv, som kan hittas på en terass i Rom eller på ett hustak i Helsingfors mitt i natten, men ännu oftare i texter av dem som gått före oss. Författaren låter sig inspireras av Simone de Beauvoir, Maggie Nelson, Elena Ferrante och inte minst Marguerite Duras, vars uppmaning ”skriv så hjärtat blöder” konkretiseras på varje sida av boken, inklusive pärmen.

Likt sina litterära systrar tar sig Ehnholm Hielm med stort mod an essäistiken, en av tradition övervägande manlig domän, och driver genren i en ny riktning. Författaren har ett ömsom sårbart, ömsom självmedvetet berättande, där jaget för ett nyanserat samtal med nuet och de litterära referenserna. Tonen tillåts vara känslostyrd och djupt analytisk på samma gång. Det akademiska blir i högsta grad levande och relevant.

Med en stadig grund i de litterära kvaliteterna öppnar verket också upp för en välkommen ärlighet i Svenskfinlands kulturkretsar och trotsar dessutom en uråldrig uppmaning till kvinnlig tystnad.

Framförallt är Och hjärtat, det var mitt en kärleksförklaring till litteraturen. Den väcker lusten att läsa, skriva och leva.”

Sara Ehnholm Hielm är förläggare och filmkritiker, bosatt i Helsingfors. Hon har arbetat i femton år som skönlitterär redaktör och har också skrivit dramatik.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan