Tove Janssons älskade klassiker i ny form

Nu finns flera av Tove Janssons älskade klassiker i läcker, ny form hos Förlaget. Grafikern James Zambra, son till Sophia Jansson, berättar om arbetet med att ta fram en ny profil för böckerna.

Vad är nytt gällande formen och stilen för muminböckerna och Toves vuxenböcker?

– När det gäller Muminböckerna gick vi egentligen back to basics. Vi ville fokusera på illustrationerna, som i tidigare upplagor ibland hamnat lite i skymundan. De nya upplagorna lyfter bättre fram bilderna då de kombineras med färggranna klottyg som används till bokband. Titlarna Trollkarlens hatt och Kometen kommer är ritade för hand i en stil som är inspirerad av Toves handstil. Vi ville att upplagan skulle kännas klassisk men samtidigt fräsch.

– Toves vuxenböcker har aldrig tidigare getts ut som en egen serie med en enhetlig look. Vi ville använda Toves tavlor på pärmarna och valde ut verk vars stämning och motiv passar temat i Bildhuggarens dotter och Lyssnerskan. Målet är att serien ska ha ett lugnt och elegant utseende.

Berätta om arbetsprocessen?

– Mycket av arbetet har handlat om att gå igenom det som gjorts tidigare för att bilda en så bra ny helhet som möjligt. Vi försöker skapa något som är på samma gång nytt men som också är en fortsättningen på ett arv – inte en brytning med det som gjorts innan.

Vad är viktigt att tänka på när man ska förnya looken på en klassiker?

– Att man inte börjar från noll. Det handlar inte om att kasta bort allt det som gjorts tidigare utan att kurera, lyfta fram och förbättra något som redan länge varit kärt för många generationer av läsare.

Man kan se hur Toves egen stil utvecklas genom åren

Hur har utseendet på Toves böcker förändrats genom tiderna?

– Det är över 70 år sedan den första Muminboken gavs ut. Idag finns böckerna på över 40 språk. Tove illustrerade själv pärmarna till största delen av Mumin-upplagorna. Varje originalpärm hade en egen särskild karaktär eftersom de illustrerades en åt gången då de gavs ut. Man kan se hur Toves egen stil utvecklas genom åren. I senare upplagor har Toves fantastiska illustrationer ibland kommit i skymundan.

Muminböckerna innehåller mycket visdomar om hur man lever ett gott liv

Vilken är din egen relation till de här böckerna?

– Jag som så många andra älskar Muminböckerna. Jag har vuxit upp med dem och återvänder med jämna mellanrum för att läsa om dem. Muminböckerna innehåller mycket visdomar om hur man lever ett gott liv. Det handlar om vikten av trygghet men också äventyr, om att visa hänsyn till andra och respektera sina medmänniskor och naturen. Av Toves vuxenböcker är Sommarboken min favorit.

Vad inspirerar dig?

– För tillfälle inspireras jag av en gammal divare som finns på Albertsgatan, det finns så få kvar! Där kan man rota genom gamla kartor, tidningar och broschyrer. Jag hittar alltid något nytt och spännande bland högarna av papper, här om dagen fann jag en Michelinguide över Frankrike från 50-talet med fina illustrationer på herr Bibendum.

 

ERBJUDANDE! Med rabattkoden TOVE får du -15% rabatt på alla Tove-titlar på www.forlaget.com. Rabatten är i kraft fram till 4.5.2017

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan