Vanessapriset 2018 går till författaren Annika Sandelin

Vanessapriset 2018 tilldelas Annika Sandelin för hennes mångsidiga och passionerade insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

Juryns motivering lyder att Annika Sandelin i sitt arbete som barnboksbibliotekarie genom åren har bjudit in barn i olika åldrar, från bebisar till skrivande skolelever. När hon insåg att det inte fanns särskilt mycket poesi för riktigt små barn på svenska tog hon saken i egna händer och skrev diktböcker som Råttan Bettan och masken Baudelaire:
babypoesi och vilda ramsor, Potatisens dröm och Säg hej! Den bråkiga mjukis-hunden Businnan blev fort många barns särskilda favorit, och i Yokos nattbok vänder sig Annika Sandelin på samma inkännande sätt till mellanåldersläsarna. Med andra barnboksskapare i Teater tapir iscensätter hon dikter och skriver pjäser för barn. Hon har även översatt barnpoesi och skrivit hörspel. Kring allt vad hon gör står en fläkt av gott humör och vilda äventyr och värme, en lämplig portion galenskap och en djup förståelse för hur det är att vara liten.

Sandelin har en djup förståelse för hur det är att vara liten.

Annika Sandelin, född 1972, är författare och bibliotekarie. Hon debuterade 1999 med Dikter om öden och döden tillsammans med Stella Parland och har sedan dess skrivit flera böcker, varav de flesta för barn. Annika Sandelin nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för Råttan Bettan och masken Baudelaire tillsammans med illustratören Karoliina Pertamo. Hennes senaste böcker är babyboken Säg hej (2017) som hon gjort tillsammans med illustratören Linda Bondestam samt barnboken Nattsvart och underbart (2018).

Vanessapriset på 10 000 euro delas ut vartannat år för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. I juryn sitter författaren Peter Sandström, bibliotekarien Cecilia Eriksson samt förläggaren Sara Ehnholm Hielm och Linda Ramadani.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan