Ann-Luise Bertell: Boken berör någonting väldigt djupt i mig

Ann-Luise Bertells prisbelönta roman Vänd om min längtan går upp som musikal i Vasa hösten 2023 och utkommer även som pocket. Vi ställde fem frågor om berättelsen till Bertell.

Hur kom det sig att det blev just en musikal av denna fantastiska roman?

– Musikern Thomas Enroth frågade mig många gånger om jag hade någon text som han kunde skriva musik till. Då (2018) så hade jag ju bara Vänd om min längtan. Så jag tänkte att Colorado Avenue blev ju en pjäs så kanske Vänd om min längtan kan bli musikal. Någonstans tänker jag ju alla mina berättelser på scener eller som filmer.

Hur har du valt vilka delar av berättelsen som fått plats?

– Dramaturgin följer boken ganska långt men med ett tillägg, dottern Lidia kommer på besök från Kanada.

Boken berör någonting väldigt djupt i mig

Hur har samarbetet med Åsa Jinder, Thomas Enroth och de övriga i teamet sett ut? Och hur blev det just denna arbetsgrupp?

– Det är ett pandemiprojekt, vi har jobbat nästan enbart via Zoom. Det har gått bra, vi hade långa diskussioner och spelade och sjöng och läste i våra respektive länder och stugor. Thomas och Nils-Petter Ankarblom (som arrangerar) har samarbetat mycket genom åren, även med Åsa Jinder. Det var en ganska självskriven arbetsgrupp. Också regissören Erik-Andre Hvidsten har jobbat mycket med Thomas och Nippe. Erik-Andre sa redan 2017 att han älskade boken! Det är ett gäng som jobbar bra tillsammans och som känner varandra och jag har bidragit med min teatererfarenhet.

Hur ser du på din romantext idag i ljuset av vilken väg den vandrat efter att boken utkom för första gången 2016?

– Jag är så stolt och glad över boken, det var med den jag insåg att jag verkligen kan och måste skriva. Den var startpunkten. Så många har berättat hur mycket den boken betytt. Den berör någonting väldigt djupt i mig, som också drabbar andra. Åsa Jinder har använt mycket av min poesi i sångtexterna. Nu tycker jag kanske att jag är för kortfattad i slutet av boken, jag har saknat nåt mera att utgå från i dramatiseringen.

Skriver du på nåt nytt?

– I sommar har jag börjat på en ny roman, jag är något på spåren.

Biljetter till musikalen på Wasa Teater kan köpas här!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan