Arvejord nominerad till modersmålslärarförbundets pris

Nuori Aleksis är ett litterärt pris som delas ut av det finländska Modersmålslärarförbundet. Bland årets nominerade till priset finns Maria Turtschannoffs hyllade roman Arvejord.

Priset har två läskommittéer: den enda består av studerande på andra stadiet, den andra av grundskoleelever. Studenterna på andra stadiet utser sin favorit bland de inhemska skönlitterära böcker som publicerats föregående år. Kommitténs verksamhet har fått statligt stöd beviljat av riksdagen.

Gymnasieeleverna som deltar i projektet läste under våren och sommaren dussintals inhemska romaner, noveller, poesi och essäsamlingar som publicerades 2022. Följande verk är nominerade:

Sari Aho: Nukkuvan jättiläisen laakso (Gummerus)

Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet (Tammi)

Soili Pohjalainen: Ihon alla (Aten)

Maria Turtschaninoff: Suomaa / Arvejord (Tammi / Förlaget)

Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, landets gröna guld och ett rum för själen.

Romanen har tidigare fått ta emot Svenska Yles litteraturpris 2022 samt Tack för boken-medaljen 2022.

Förjuryn, som i år omfattade 41 gymnasieelever från olika delar av Finland, har bekantat sig med finländska skönlitterära verk som publicerades förra året enligt deras egna preferenser. I genomsnitt läste de 23 böcker var. Förjuryns fem bästa läsare utgör den slutliga juryn som samlas i början av oktober för att utse mottagaren av priset som offentliggörs på Helsingfors bokmässa den 28.10 kl 13.30 på Kumpula-scenen.

Målet med projektet är inte bara att hitta ungdomarnas egna favoritböcker, utan också att inspirera ungdomar att läsa och diskutera litteratur. Priset delades ut senast 2019.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan