Ibland känns hela min existens som en soloperformance.
Bara lite till
- Pappersbok
- Ljud- och e-bok
Endast som e-bok
Information
- ISBN:
9789523331297
- Utgivningsår:
20180901
- Titel:
Bara lite till
- Språk:
Svenska
- Sidantal:
289
- Format:
Häftad
- Omslag: Linn Henrichson
- ISBN: 9789523331297
- Utgivningsår: 20180901
- Titel: Bara lite till
- Språk: Svenska
- Sidantal: 289
- Format: Häftad
- Omslag: Linn Henrichson
Jag har sovit i tio timmar och känner mig olidligt trött. Natten vill inte släppa sitt tag om mig, den tränger in i mina dagar och lägger sig som en hinna mellan mig och det som ska föreställa mitt liv. Förr steg jag upp inte bara med förhoppningen om att det skulle bli en bra dag, utan med intentionen att göra det till en sådan. Nu är jag nöjd bara jag klarar mig igenom dagen utan att drabbas av förlamande skräck.
Sandra är programledare på radion. Hon har en vacker pojkvän med jobb i reklambranschen och en lägenhet i Helsingfors innerstad. Men bakom tillvaron som utåt verkar uppfylla alla krav för lycka döljer sig djup tomhet och ensamhet. Snart blir känslan av total otillräcklighet omöjlig att ignorera, paniken väller över Sandra och hon närmar sig ett sammanbrott.
Hon har tappat bort sig själv bland bilderna av hur alla andra vill att hon ska vara och hennes gränser suddas ut. Något måste förändras, men hur stora uppoffringar är hon redo att göra för att hitta tillbaka till sig själv?
Bara lite till är en studie i en ung kvinnas mentala tillstånd. Det är en berättelse om duktighetssyndrom och om att försöka leva i en tid där image verkar vara det enda som spelar någon roll. En modern Helsingforsskildring och relationsroman som ifrågasätter prestationssamhället och en generations nästan tragiska identitetsbygge.
Sällan har jag läst något som är så dagsfärskt.
Tusentals hjärnor förbrukas av prestationshets varje år, och blir aldrig helt återställda. På så vis är det här inget nischat problem, utan ett problem för hela samhället. Det är därför i sig glädjande med en debutroman som tar sig an ett så brännande tema.
Boken har ett viktigt tema att många, speciellt kvinnor, alltid måste göra lite till för att räcka till.
Hakalas debut väcker förmodligen klockren resonans i sin tilltänka målgrupp. Den handlar om generation y, människor kring 30+ med bekymmersamma arbetsmarknadsutsikter, krav på oupphörliga framgångar och den professionella – och till slut också privata – identiteten definierad genom ständig exponering och bekräftelse i sociala medier. För de ännu yngre är den en mörk historia om vuxenvärlden.
Ju längre jag läser, desto viktigare tycker jag att boken är. Hakala aktualiserar utmattningsdepression på ett sätt som är lätt att ta till sig och huvudpersonen Sandra väcker empati.