Finland 2019

25.90

I lager

”Jag ville inte berätta om sjukdom, död och skräck om jag en gång skulle berätta något igen. Inte om förlossning, amning, spädbarn, moderskap. Jag ville inte associeras med ordet moderskap, det avstängda, omhändertagande, eviga. Den stora förvandlingen från människa till moder som antas ske så fort en har fött ett barn. Men det är inte biologi, det är anständighet. Att försöka hålla en värnlös varelse vid liv.” 

Hjärtat är en roman om en kvinna vars son har ett medfött hjärtfel, och om vintern som följer. Läsaren får följa en röst som trevar sig mot det obeskrivbara, som befinner sig i en kropp och under omständigheter som hon inte har valt, inte kan kontrollera och absolut inte godkänna: hennes lilla barn är sjukt, och kan dö om han inte blir opererad.

Det handlar om att skriva mitt inne i orons öga. Kvinnan drar sig undan världen, för att bara vara där för det lilla barnet. Sinnesintrycken är fysiska och påtagliga: sjukhusets rutiner, ett påfallande vackert vinter-Helsingfors, kirurgen som är den enda det går att lita på. Familjen och vardagen drar sig bakåt som en våg.

Läsaren blir påmind: Det är det här som står på spel. Inget mindre.

 

Utkommer på finska hos Teos

Men det är inte biologi, det är anständighet. Att försöka hålla en värnlös varelse vid liv.

Malin Kivelä

Författare

ISBN 9789523332157
Utgivningsår 2019
Titel Hjärtat
Språk Svenska
Sidantal 149
Format Häftad
OmslagUlla Donner