Men det är inte biologi, det är anständighet. Att försöka hålla en värnlös varelse vid liv.

Hjärtat

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok

Information

  • ISBN: 9789523332157
  • Utgivningsår: 20190815
  • Titel: Hjärtat
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 149
  • Format: Häftad
  • Omslag: Ulla Donner

VINNARE AV SVENSKA YLES LITTERATURPRIS 2019

NOMINERAD TILL RUNEBERGSPRISET 2020

Finns som ljudbok hos Adlibris, Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus, Bokus Play, Ellibs och Elisa samt via biblioteken.

Jag ville inte berätta om sjukdom, död och skräck om jag en gång skulle berätta något igen. Inte om förlossning, amning, spädbarn, moderskap. Jag ville inte associeras med ordet moderskap, det avstängda, omhändertagande, eviga. Den stora förvandlingen från människa till moder som antas ske så fort en har fött ett barn. Men det är inte biologi, det är anständighet. Att försöka hålla en värnlös varelse vid liv.

Hjärtat är en roman om en kvinna vars son har ett medfött hjärtfel, och om vintern som följer. Läsaren får följa en röst som trevar sig mot det obeskrivbara, som befinner sig i en kropp och under omständigheter som hon inte har valt, inte kan kontrollera och absolut inte godkänna: hennes lilla barn är sjukt, och kan dö om han inte blir opererad.

Det handlar om att skriva mitt inne i orons öga. Kvinnan drar sig undan världen, för att bara vara där för det lilla barnet. Sinnesintrycken är fysiska och påtagliga: sjukhusets rutiner, ett påfallande vackert vinter-Helsingfors, kirurgen som är den enda det går att lita på. Familjen och vardagen drar sig bakåt som en våg.

Läsaren blir påmind: Det är det här som står på spel. Inget mindre.

Utkommer på finska hos Teos och i Sverige hos Thoren & Lindskog.

Jag brukar ibland tänka att när litteratur är riktigt bra får den en att skärpa sinnen och tankar, på samma sätt som i stunder när livsvillkoren blottar sig. Den här romanen gör det, och på det allra innerligaste vis.

EXPRESSEN

Så här vill jag att en bok ska kännas – både ut- och invändigt.

SVENSKA YLE

Det är som om hjärtats rörelser pulserar genom Malin Kiveläs roman. Hon skär bort allt överflödigt och förskönande, och skriver mycket precist, närmast nyktert, om en mor och ett litet barn med ett hjärtfel.

HUFVUDSTADSBLADET'

Malin Kivelä skriver i sin nya roman Hjärtat om hur man vid svår sjukdom kan börja se på livet med nya ögon.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

En roman där livet beskrivs så som det upplevs ur den mest sköra och utsatta positionen.

ÖSTNYLAND

Att tillvaron slås i spillror inför risken att förlora ett barn är förstås givet. Men att lyckas gestalta denna söndring utan kletig sentimentalitet är en bragd.

LYSMASKEN