En glad bilderbok med klimattema!

Mitt bottenliv

  • Pappersbok
25.40

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523332966
  • Utgivningsår: 20200815
  • Titel: Mitt bottenliv
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 42
  • Format: Kartonnage
  • Omslag: Linda Bondestam

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2020

NOMINERAD TILL NORDISKA RÅDETS BARN- OCH UNGDOMSLITTERATURPRIS 2021

Pedagogiskt material om boken, gjort av Sydkustens ordkonstskola.

Pedagogiskt material för boken gjort av Den nordiska bokslukaren.

Varje år är det flera arter som försvinner från jordens yta. För alltid. En fulländad varelse, resultatet av miljontals år av evolution, finns inte längre. En axolotl är ett litet leende groddjur som lever hela sitt liv på larvstadiet, vilket innebär att den aldrig blir riktigt vuxen. Numera tros den existera i vilt tillstånd enbart i en sjö i Mexiko - men inte ens det är säkert.

I bilderboken Mitt bottenliv – av en ensam axolotl möter vi möjligen den sista av sin art. Han trivs förträffligt i sin pöl där han umgås med tigersalamandrar, samlar skatter och spionerar på allt roligt de tvåbenta lunsarna på stranden hittar på. Men det blir varmare och varmare, pölen blir grumligare, fulfiskar flyttar in. Och en dag kommer det en stor våg som sveper bort allt. Vad händer sen?

En glad, ekologisk och existentiell bok om livet på jorden – det bräckliga, men samtidigt robusta.

Bondestam lyckas i sin underbara bilderbok sammanfatta det stora och det lilla genom att låta ett litet utrotningshotat urdjur skildra sin vrå av världen där den blir allt ensammare ju mer vi människor (i boken benämnda som ”lunsar”), far fram.

SVENSKA DAGBLADET

Det är utsökt utfört och Bondestam är välförtjänt en av Nordens mest uppburna och uppskattade bilderbokskonstnärer, med internationell räckvidd. Virtuositeten i text- och bildberättandet som hon uppvisar är det bara att buga sig inför.
HUFVUDSTADSBLADET

Oväntat rolig, berättad av en liten ensam salamander som trots allt har goda framtidsutsikter. 

DAGENS NYHETER