Bondestam nominerad till Augustpriset för Mitt bottenliv

Linda Bondestams bilderbok Mitt bottenliv är nominerad till det svenska litteraturpriset Augustpriset, i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2020.

Varje år är det flera arter som försvinner från jordens yta. För alltid. En fulländad varelse, resultatet av miljontals år av evolution, finns inte längre. En axolotl är ett litet leende groddjur som lever hela sitt liv på larvstadiet, vilket innebär att den aldrig blir riktigt vuxen. Numera tros den existera i vilt tillstånd enbart i en sjö i Mexiko – men inte ens det är säkert.

I bilderboken Mitt bottenliv – av en ensam axolotl möter vi möjligen den sista av sin art. Han trivs förträffligt i sin pöl där han umgås med tigersalamandrar, samlar skatter och spionerar på allt roligt de tvåbenta lunsarna på stranden hittar på. Men det blir varmare och varmare, pölen blir grumligare, fulfiskar flyttar in. Och en dag kommer det en stor våg som sveper bort allt. Vad händer sen?

En glad, ekologisk och existentiell bok om livet på jorden – det bräckliga, men samtidigt robusta. Boken ges ut av Berghs förlag i Sverige, av Förlaget i Finland på svenska och av Teos på finska.

Nomineringsmotiveringen lyder: Mitt bottenliv erbjuder en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat. En utrotningshotad salamander förundras över allt skräp som fyller havet, och sveps iväg av en tsunami förorsakad av människans klimatpåverkan. Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Miljökatastrofen gestaltas med dov kolorism och stringent text snillrikt infogad på de välutnyttjade uppslagen. Verket visar Linda Bondestams virtuositet genom att begagna och berika bilderbokens hela repertoar.

Linda Bondestams bilderbok Djur som ingen sett utom vi som hon gjorde tillsammans med Ulf Stark nominerades även den till Augustpriset 2016. Bondestam är född 1977 och har utbildat sig till illustratör på Kingston University i Storbritannien. Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker både i Finland och utomlands, och hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden. Hon sitter sedan 2019 på stol nummer 11 i Svenska Barnboksakademin.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan