Att äntligen säga allt, precis som det känns allra längst inne i hjärtat

Och hjärtat, det var mitt

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok

Information

  • ISBN: 9789523331068
  • Utgivningsår: 20180801
  • Titel: Och hjärtat, det var mitt
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 200
  • Format: Häftad
  • Omslag: Kitty Salovaara

Egentligen vill jag inte tala text, jag vill tala liv. Jag vill inte skriva text, jag vill skriva liv. Allra minst vill jag tala språk. Jag vill tala om saker som händer, vad de är, på riktigt.

BELÖNADES MED SVENSKA YLES LITTERATURPRIS 2018!

Den första januari 2015 flyttade förläggaren och filmkritikern Sara Ehnholm Hielm till Rom, bakfull efter en glammig 50-årsfest och med sin man som chaufför. Året i Rom var vikt för att skriva, det var utgångspunkten.

Med tillvaron i Rom som ram får vi följa den sköra skrivprocessen: ibland omöjlig, ibland lustfylld. Stundvis är det som om solen och värmen står i vägen för drömmen om att skriva. Skrivandet blir en kamp mot tiden, en process där varje skrivet ord är ett steg närmare flytten tillbaka till Finland och den ultimata skräcken: att inte lyckas slutföra projektet. Vardagen kommer också i vägen: en gammal hund som knappt orkar gå, ett barn som vill bryta sig loss och bli sin egen.

Läsningen blir ett andrum vid sidan av skrivandet, ett underbart varande i andras berättelser som slukar och kapslar in. Elena Ferrantes krångliga väninneförhållanden, Karl Ove Knausgårds dotters födelse, Chris Kraus kärleksbrev och Lena Anderssons Ester som är olidligt irriterande men förvånansvärt lätt att känna igen sig i.

Och hjärtat, det var mitt är en personlig essäbok om att leva skrivande och att skriva för att känna sig levande. Framförallt är det en berättelse om att försöka förverkliga en dröm, om att äntligen säga allt, precis som det känns allra längst inne i hjärtat.

Och hjärtat, det var mitt är en vildvuxen, intensiv och utlämnande samling texter som beskriver vådan av att skriva fram sina konturer som människa. De många lysande formuleringarna lockar till understreckningar.

SVENSKA YLE

Sara Ehnholm Hielms skrivkamp – essäsamlingen "Och hjärtat, det var mitt" – går verkligen att stå ut med.

VASABLADET

Sara Ehnholm Hielms essäsamling, hennes debutbok ”Och hjärtat, det var mitt” är som mest njutbar när den bärs av författarens direkta lust att visa sig själv.

HUFVUDSTADSBLADET

Växlingen mellan engagerat och kunnigt resonemang och språnget ut i det okända, en hängivenhet som är lustfylld eller smärtsam, är själva dragningskraften i essäerna. Besatthet är ett ord skribenten inte skyggar för.

ÅBO UNDERRÄTTELSER

Och hjärtat, det var mitt är intensiv, inspirerande läsning. Essäer som bärs av stora anspråk och ett starkt credo att axla ett ansvar för finlandssvenskhetens fortlevnad genom att ge ut litteratur. Det är uppenbart att Sara Ehnholm Hielm är som skräddarsydd i den rollen, inte minst med sin breda beläsenhet, med hjälp av vilken hon syresätter vår litteratur, och sina egna texter.

LYSMASKEN