En skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap

Öppna lådor

  • Pappersbok
31.80

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523333956
  • Utgivningsår: 20210815
  • Titel: Öppna lådor
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 180
  • Format: Danskt band
  • Omslag: Anders Carpelan

Per-Erik Lönnfors bok om kvinnan han var gift med i närmare femtio år, framtill hennes död 2008, fick sin början när han vågade öppna en fil på datorn som hustrun hade lämnat efter sig. Texterna hon skrivit visar sig bestå av episoder ur hennes liv – allt från barn- och ungdomen i New York till senare öden i Helsingfors och Finland. Per-Erik får genom berättelserna uppleva sin hustru Pearl på nytt, och blir bekant med sidor hos henne han aldrig förr känt till.

Hennes liv inspirerar honom att minnas sitt eget. Från de anspråkslösa förhållandena under uppväxten i Fredriksberg i Helsingfors till allt mer betydande positioner i arbetslivet både i Finland och i USA. Perioden som vd först för Hufvudstadsbladet och senare för Finska notisbyrån innebar att hustrun fick axla mycket av ansvaret för familjen, men så småningom skapade hon sig sitt eget liv som universitetslärare i Helsingfors. Vi får ta del av hennes färggranna släkt, där det ingår både cypriotiska, chilenska och judiska inslag – det sistnämnda något som kom att mötas av fördomar i de förment toleranta finlandssvenska kretsarna.

Öppna lådor är en skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap, människor och miljöer som för länge sedan försvunnit och inte minst därför ter sig så magiska.

En vemodig betraktelse om hur sorg och saknad ändrar karaktär, men alltid finns kvar också tio år sedan ens partner gått bort, och en reflexion över hur Per-Erik Lönnfors inlärda mansroll inverkat på honom som make och fader.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Öppna lådor handlar om att berätta en kär människas livsberättelse. Men kanske ännu mer om ett försök att lyssna till den: Att höra och hörsamma vad den säger om ett gemensamt liv som kanske har tett sig alldeles annorlunda ur ditt perspektiv.

ÅBO UNDERRÄTTELSER

Lönnfors förfaller aldrig till självmedlidande eller allmän kverulans. Det finns en förlösande ärlighet och rakhet i det han skriver, en sund stolthet parad med insikten om den egna felbarheten.

HUFVUDSTADSBLADET