Vad gör kriget med människan, med livet, med kärleken?

Skymning 41

Information

  • ISBN: 9789523335493
  • Utgivningsår: 20230825
  • Titel: Skymning 41
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 360
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Mika Tuominen

NOMINERAD TILL SVENSKA YLES LITTERATURPRIS 2023

Kjell Westös nya roman Skymning 41 utkommer i augusti 2023. Berättelsen dyker ner i vår historias mörkaste år. Vad gör kriget med människan, med livet, med kärleken?

Skådespelaren Molly Timm reser runt i Sverige tillsammans med sitt teatersällskap samtidigt som Finland strider i vinterkriget. Oron för de nära river i henne, det gör också tankarna på hennes egen framtid: är hennes stjärna redan på väg ner, innan den ens hann stiga?

Fästmannen Henry Gunnars blir i egenskap av frontkorrespondent tvungen att bevittna krigets fasor. Han vill berätta sanningsenligt om det han sett, men tiden och hans chefer på tidningen tillåter inga sprickor i den fosterländska fasaden.

När det blir dags för den bräckliga mellanfreden tvingas Molly och Henry igen möta varandra, sina vålnader från det förflutna, allt det som kriget tvingat fram i dem.

Utkommer på finska hos Otava och i Sverige på Albert Bonniers Förlag.

Westö ser människorna för vad de är – och inte för vad de borde vara. En förförande krigs- och kärleksroman. Ytterst ställer Westö frågan vad ett människoliv är värt.
DAGENS NYHETER

En berörande och omskakande berättelse om vad krig gör med oss, både som individer och som samhällen.
SVENSKA YLE

Att läsa Kjell Westö ger en hopp om att det fortfarande går att foga samman all världens trasighet. Här finns ett tryck som aldrig släpper.
GÖTEBORGSPOSTEN

Jag är glad att en roman som den här kommer ut i en tid som desperat behöver förhålla sig till frågor om sanning och ansvar.
HUFVUDSTADSBLADET

Westö är som alltid en god berättare. Han vet hur han ska ta med sig läsaren – lyssnaren – och också hur han ska överraska och ta oss med förvåning. Det finns en peripeti, en dramatisk vändpunkt i romanen, som är beviset på hans mästerskap.
ÖSTERBOTTENS TIDNING

Kjell Westö berör så ögonen svider.
EXPRESSEN

En av Kjell Westös bästa romaner hittills.
SVENSKA DAGBLADET

Komea kuvaus suomalaisista välirauhan horteessa ja kahdesta taiteilijasielusta etsimässä identiteettiään.
HELSINGIN SANOMAT