Adrian Perera och Kjell Westö nominerade till Svenska Yles litteraturpris 2023

Adrian Pereras roman Alla mänskorna ha problemen och Kjell Westös roman Skymning 41 är två av de fem verk som i år nominerats till Svenska Yles litteraturpris.

Från och med i år är det en läsarjury på fyra personer, som består av fyra bokslukare från olika håll i Svenskfinland, samt den läsande allmänheten som röstar fram vinnaren av Svenska Yles litteraturpris. Vinnarboken utses i januari 2024.

Adrian Perera nomineras för Alla mänskorna ha problemen, en roman “som utforskar teman som klass, arv och miljö på ett brutet språk som blandar olika former av svenska, finska, engelska och singalesiska”.

Kjell Westö nomineras för Skymning 41, “en berättelse om vad krig gör med oss, både som individer och som samhällen, och som visar hur svårt det kan vara att leva i efterdyningarna av krig när såren vägrar läka och framtidsdrömmarna falnat.”

Båda har en gång tidigare tilldelats priset, Perera 2017 för diktverket White Monkey och Westö 2020 för romanen Tritonus.

Alla nominerade hittar du här.

Svenska Yles litteraturpris delas ut sedan år 2000, och tidigare år har en enväldig jury utsett pristagaren. Med det nya konceptet vill Svenska Yle stärka diskussionen om finlandssvensk litteratur och sätta läsaren och läsupplevelsen i centrum.

Under perioden 18–31.12.2023 kommer den läsande allmänheten att kunna rösta på sin favorit bland de fem nominerade verken på Svenska Yles webb. Rösta här!

Varje jurymedlem har en röst och publiken en röst – sammanlagt fem röster.

Den 11 januari 2024 kl. 18 avslöjas pristagaren för allmänheten i en prisceremoni som går av stapeln på Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors och tillställningen strömmas live på Arenan.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan