Till er som misströstar om romankonstens fortsatta liv, gör inte det. Läs Kjell Westö.

Tritonus – En skärgårdsberättelse

Information

  • ISBN: 9789523332911
  • Utgivningsår: 20200815
  • Titel: Tritonus - En skärgårdsberättelse
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 400
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Johanna Bruun

VINNARE AV SVENSKA YLES LITTERATURPRIS 2020!

LYSSNA PÅ MUSIKEN I BOKEN!

Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en ståtlig villa ute i skärgården. Casa Tritonus är rentav det näst högsta huset i hela Ravais kommun, bara den gamla gråstenskyrkan når högre upp. Här ska Brander koppla av från de tärande arbetsresorna världen runt.

Brander vill fortfarande se sig som en man i sina bästa år, men självbilden är inte vad den en gång varit. De unga musiktalangerna är skrämmande energiska medan han själv gått miste om viktiga uppdrag, av skäl han inte riktigt förstår. Hans undervisning vid Akademin har ifrågasatts av ett antal före detta elever, bland dem hans forna älskarinna. Branders relation till kvinnor är komplicerad, och nattliga sms från senaste flickvännen Krista förstör hans nattsömn lika garanterat som fladdermössen som flyger in i hans hus. Inget blir bättre av att Brander inser att Krista ratat honom för en yngre dirigentkollega.

Palatset i skärgården ska lugna nerverna, men en utåtriktad granne som förefaller onödigt frågvis verkar bli ett hot mot sinnesfriden. Till råga på allt är mannen hobbymusiker i ett band kallat Rainbow – bara namnet ger Brander rysningar. Sakta men säkert finner han och grannen, skolkuratorn Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan två jämngamla men i grunden ganska olika män. Med Lindell följer också annat: invånarna i Ravais och deras inbördes relationer blir till slut också Branders angelägenhet. Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt - också när den läcker.

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans i en tid som vår som nyss genomlevt en dödlig pandemi? Är försoning och botgörelse möjliga, eller är det redan för sent? En modern och oemotståndlig roman om musik och gemenskap, framgång och ensamhet.

Till er som misströstar om romankonstens fortsatta liv, gör inte det. Läs Kjell Westö. Än en gång skänker han svenska språket en fullödig roman man ogärna släpper och lever vidare i när den är slut.
DAGENS NYHETER

Westö visar återigen prov på sin vidunderliga förmåga att fånga tidsstämningar, teckna miljöer och skapa fullödiga porträtt av människor. Den nya, mer experimenterande kurs han slagit in på, visar på en författare som vägrar slå sig till ro. Det är glädjande för oss läsare.

SVENSKA DAGBLADET

Kjell Westö har blivit allt mindre benägen att dela upp människor i starka och svaga och gråzonerna är i den nya romanen större än förut.
HUFVUDSTADSBLADET

Westö skildrar inkännande såväl den enskilda människans som samtidens smärtpunkter och dissonanser i en tid präglad av konflikter och konfrontation, oro och osäkerhet. Men trots allt finns det hopp och förtröstan, vänskap och värme – inte minst tack vare musiken.
SVENSKA YLE

Med nästintill osynlig tråd lyckas han väva in metoo, corona, klimat- och flyktingdiskussion i denna berättelse om att se och kanske förlåta sig själv, det är välfunnet och hela anslaget är modernt och har en alldeles egen rytm; jag känner att den slår ärliga hjärtslag i handen när jag bläddrar.

KULTURNYTT P1

Kjell Westö har skrivit en av sina vackraste romaner, en hommage till musiken och vänskapen. Men mest av allt är Tritonus en försonlighetens symfoni, en bok om att kanske kunna förlåta sig själv och andra.

ARBETARBLADET