Bokcirkel om den ultimata sommarboken

Sommaren är i antågande och Lilla teaterns uppsättning av Sommarboken spelas för sista månaden i maj – så vi gottar ner oss i den ultimata sommarlektyren, Tove Janssons mångbottnade och alltid skiftande Sommarboken!

Förlagets podd är tillbaka med en inspelning från Lilla teaterns bokcirkel om Sommarboken, där det framkom att detta är en bok som bör läsas om varje sommar – som all riktigt god litteratur visar den nya sidor vid varje ny läsning. Har du inte ett eget exemplar rekommenderar vi att du skaffar dig ett fortast möjligast och jämför dina egna tankar med deltagarna i bokcirkeln!

De har alla olika relationer till boken. Sommarboken har alltid hört till regissör Jakob Höglunds favoritverk, och han var eld och lågor då Lilla teatern tände på hans idé att göra en scenversion.

Förläggaren Sara Ehnholm Hielm läste Sommarboken för första gången som 10-åring och minns att hon var besviken “Jag tyckte den var oerhört tråkig!”. Med åren har hennes inställning dock förändrats och idag ser hon den som en konstnärsbeskrivning med en oerhört fin gestaltning. Hon gillar speciellt hur den åldrande farmodern och den lilla flickan Sophias relation skildras.

“Det är oerhört fint hur farmodern bemöter Sophia, ser henne. Det är en blick man skulle önska alla barn, istället för föräldrar som inte har tid. Hon är väldigt lyhörd för barnet, om hon är rädd, håller på att tappa ansiktet – farmodern ser henne och visar henne respekt. Det är något man borde göra mer som vuxen.”

Lilla teaterns f.d. konstnärliga chef Marina Meinander säger att hon känner en längtan efter att höra till Sommarbokens värld då hon läser den.

“Jag skulle vilja vara som farmor, men också som Sophia, vara det nyfikna barnet och bli den kloka farmodern.”

Moomin Characters konstnärliga chef Sophia Jansson har inspirerat skildringen av den unga flickan Sophia som tillbringar en oändlig sommar ute på en ö i skärgården med sin farmor, men hon poängterar att bokens Sophia inte är hon.

“Jag skulle önska att jag var den här Sophia, men det är ett fantastiskt fiktivt verk där Tove har blandat en massa influenser.”

I podden får du bland annat höra vilka historier Sophia Jansson känner igen från sin egen barndom och vilken replik Jakob Höglund är extra stolt att han kunde få med i pjäsen.

Lilla teatern ger föreställningar av Sommarboken fram till 18.5 – biljetter hittar du via Helsingfors Stadsteater. 

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan