Vi tar över originalböckerna om Mumin i Sverige

Från och med april tar Förlaget över all utgivning av Tove Janssons originalböcker om Mumin i Sverige. Då blir också den allra första muminberättelsen från 1945, ”Småtrollen och den stora översvämningen”, äntligen tillgänglig igen för alla nya och gamla Mumin-fans.

– Förlaget startade 2015 med ambitionen att föra arvet efter Tove Jansson vidare och skapa möjligheter för nya författarskap och illustratörer att växa fram. Därför känns det helt naturligt att vi också tar över Toves originalböcker. Man kan säga att de på sätt och vis kommer hem nu, säger Fredrik Rahka, vd för Förlaget.

Kapitelböckerna har fått nya omslag, som ligger nära originalutgåvorna. Det är formgivarna James Zambra, brorsbarnbarn till Tove Jansson, och Tuukka Koivisto från designbyrån Kobra Agency som med varsam hand förädlat formen med utgångspunkt i Tove Janssons original. Bilderböckerna har återfått de originalfärger som Tove Jansson tog fram ursprungligen.

Titlarna är: Småtrollen och den stora översvämningen, Kometen kommer, Trollkarlens hatt, Muminpappans memoarer, Farlig midsommar, Trollvinter, Det osynliga barnet, Pappan och havet, Sent i november, Hur gick det sen?, Vem ska trösta Knyttet? samt Den farliga resan.

– I egenskap av Toves brorsdotter tycker jag att det är extra roligt att det förlag vi grundat, Förlaget, får vara med om att göra Toves böcker ännu mer kända och tillgängliga i Sverige. Muminböckerna är nära på klassiker, men Toves novellsamlingar som vi också ger ut i Sverige i höst, är det inte alla som känner till. Fast de ursprungligen kom ut för länge sedan kan de vara något underbart nytt att upptäcka. Hennes författarskap är alltid berörande och personligt, och samtidigt universellt och aktuellt, säger Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson och en av grundarna till Förlaget.

Om Tove Jansson och Mumintrollen:

Författaren, illustratören och konstnären Tove Jansson (1914-2001) gav ut den första berättelsen om mumintrollen 1945. Totalt blev det elva böcker. Muminböckerna finns översatta till 55 språk och har sålt i över 15 miljoner exemplar.

Dessutom säljs Muminprodukter globalt för omkring 7 miljarder kronor per år. Japan står för 40% av marknaden, och i mars öppnar temaparken Moominvalley Park i Hanno utanför Tokyo, som förväntas locka en miljon besökare årligen.

Den animerade tv-serien Mumindalen (av skaparna till Wallace & Gromit) hade internationell premiär i januari 2019. Serien har ett soundtrack med nyskrivet material av bl.a. First Aid Kit, Alma och.

Nästa år fyller Mumin 75 år, och det kommer bl a uppmärksammas med en insamlingskampanj för Östersjön #vårthav samt en kommande spelfilm om Tove Jansson.

Om Förlaget

Förlaget grundades 2015 på initiativ av Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson och hennes man, Roleff Kråkström som är vd för Moomin Characters och har en lång förlagsbakgrund på finska WSOY och Siltala. Förlaget ägs av Moomin Characters och är baserat i Helsingfors. Bland författarna märks bland andra Monika Fagerholm, Jörn Donner, Tua Forsström, Kjell Westö och Linda Bondestam.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan