Linda Bondestam nominerad till Hans Christian Andersen-priset 2024

Förlagets författare och illustratören Linda Bondestam är nominerad till Hans Christian Andersen-priset 2024.

Ibby Finland ry. har utsett Linda Bondestam och författaren Timo Parvela till Finlands kandidater till det prestigefyllda Hans Christian Andersen-priset som instiftades 1956 av IBBY International och som delas ut vartannat år till en författare, och sedan 1966 även till en illustratör, vars samlade verk utgör ett värdefullt bidrag till barnlitteraturen. Priset kallas ofta för barnbokens Nobelpris och priset består av en medalj och ett diplom. Vinnarna presenteras alltid i samband med IBBYs världskongress.

Motiveringen lyder bland annat att Linda Bondestam hör till de mest meriterade barnboksförfattarna och illustratörerna i Norden. Hennes karriär har pågått i över tjugo år och sedan 2013 har hon varit extra framgångsrik. Under de senaste tio åren har Bondestam nominerats och vunnit flera av de mest betydelsefulla prisen i Norden: Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur, August- och Snöbollen-priset samt Finlandia Junior. 2018 debuterade hon som dessutom även som textförfattare.

Bondestam har en egen och igenkännbar stil, som hon hela tiden förändrar och utvecklar.

Bondestam har en egen och igenkännbar stil, som hon hela tiden förändrar och utvecklar. Hon kombinerar breda penseldrag och mörka färgval med detaljerade teckningar och starkt lysande färgvärldar. Bondestams produktion behandlar tidlösa ämnen som fantasins gränslöshet, relationen mellan människa och naturen samt förlust, sorg och åldrande. Hon har också illustrerat böcker om klimatkrisen, mångfald bland familjer och människor, kroppsfrid samt flyktingars utsatta situation. 2022 belönades hon med Alli Paasikivi-priset för att hon på ett fint sätt jobbar för social trygghet och ökat välmående i familjer på en hållbar grund.

Till Linda Bondestams senaste bilderböcker hör Här är alla andra (tillsammans med Mimi Åkesson 2022), God morgon rymden och Ni är inte min mamma (tillsammans med Frank Furu, 2021).

Linda Bondestam, född 1977, har utbildat sig till illustratör på Kingston University i Storbritannien. Hon sitter sedan 2019 på stol nummer 11 i Svenska Barnboksakademin.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan