Turtschaninoff och Maijala nominerade till NR-pris

Maria Turtschaninoffs roman Breven från Maresi och Marika Maijalas bilderbok Rosie springer är båda nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

Breven från Maresi är Maria Turtschaninoffs efterlängtade tredje del om Maresi som återvänder till hembyn Rovas från vilken hon som barn skickades bort för att undkomma svälten. Rovas är ett land märkt av hårt slit, fattigdom och okunskap. Maresi vill grunda en flickskola för att dela med sig av allt hon lärt sig i det Röda Klostret och förbättra livet för sitt folk. Men vägen dit blir svårare än hon någonsin kan ana. Går det att återvända hem för den som har begett sig ut i världen? Finns det män som inte vill kontrollera sina kvinnor?

Bilderboken Rosie springer är den prisbelönta illustratören Marika Maijalas debut som författare. Berättelsen handlar om racerhunden Rosie. Om dagarna springer hon på tävlingsbanan, om nätterna sitter hon ensam i sitt rum. En dag fortsätter Rosie springa fast banan tar slut. Boken har ursprungligen utkommit på finska hos förlaget Etana. För översättningen till svenska står Sara Ehnholm Hielm och för den grafiska formen står Jenni Erkintalo.

14 verk är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019. Åtta nordiska språk finns representerade bland årets nomineringar som presenterades under den internationella bokmässan i Bologna den 2 april. Se alla de nominerade kandidaterna här!

Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris som har nominerat verken.

Vinnaren av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019 presenteras den 29 oktober i Stockholm i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren får ta emot prisstatyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången under Nordiska rådets session 2013 tillsammans med Nordiska rådets övriga priser och är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan