Myrornas rekordbok nominerad till Finlandiapriset 2022

Bilderboken Myrornas rekordbok av Katja Bargum och Jenny Lucander är nominerad till Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2022!

Motiveringen lyder:

Denna fantastiska faktabok tar läsaren till myrornas värld och bjuder på något att förundra sig över på varje sida. Bokens text och illustrationer både lyfter och skärper varandra och bygger tillsammans en glad helhet. Den underbara myrhumorn och de träffande exemplen framkallar en verklig lärandets och upptäckandets glädje. 

I Myrornas rekordbok finns allt du har undrat om myror – och sådant du aldrig har kunnat föreställa dig. I myrornas värld myllrar det av rekord, för fastän myrorna är små har de superkrafter. De kan leva precis överallt i världen. De kan bo i femtio graders hetta i öknen, inuti ett ekollon, under marken, på internationella rymdstationen eller hemma hos dig. De kan bygga myrstackar som är högre än en vuxen människa. Det finns en miljon miljarder myror på jorden. Och vi möter dem hela tiden i vår vardag.

Boken utkommer på finska hos Teos.

Årets Finlandiavinnare utses onsdagen den 30 november 2022 i en direktsänd tv-sändning på Yle TV1 klockan 19.

Om författarna:

Katja Bargum är biolog, vetenskapsjournalist och har bland annat gett ut fackboken Myrornas hemliga liv (2019). Hon skrev sin doktorsavhandling om myrors sociala evolution 2007. Sedan dess har hon arbetat bland annat som chefredaktör för en vetenskaplig tidskrift i London samt som vetenskapsjournalist för Hufvudstadsbladet och Yle. Från och med 2023 är hon vetenskaps- och verksamhetsledare för Nessling-stiftelsen (Maj ja Tor Nesslingin Säätiö sr).

Jenny Lucander, född 1975, är barnbokskreatör och har illustrerat flera hyllade böcker. Lucanders bilderbok Vi är lajon! som hon gjorde tillsammans med Jens Mattsson vann Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Boken belönades även av Svenska Litteratursällskapet i Finland, tilldelades Punnipriset och nominerades till Elsa Beskow-plaketten. Till hennes senaste verk hör Freja och kråkungen (text Fredrik Sonck, 2020) och Fakta om pappor (text Oskar Kroon, 2021).

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan