Välkommen på Tove Janssons virtuella födelsedagsfest!

Välkommen med på fest! Nu på söndag den nionde augusti firas Tove Janssons födelsedag globalt, digitalt tillsammans med filmstjärnor och experter inom Toves liv och arbete.

Tove Jansson, mumintrollens skapare, föddes den nionde augusti 1914 i Helsingfors, Finland. I år blev Tove Jansson den andra finska kvinnan som uppmärksammas med en nationell flaggdag, vilket innebär att den finska flaggan kommer att hissas landet runt på söndagen den nionde augusti 2020 för att fira Tove Jansson och finländsk konst. För att sprida glädjen internationellt till vänner av Mumin och Tove Jansson kommer Moomin.com att organisera ett globalt födelsedagsfirande genom en live stream som riktar sig åt både barn och andra fans som är intresserade av konsten och de moderna tolkningarna av Tove Janssons livsverk.

Evenemanget kommer att sändas på den officiella Mumin Facebook-kanalen. Som programvärd fungerar Caitlin Allen, ett stort Tove Jansson-fan som under de senaste fyra åren arbetat med att sprida Tove Janssons livsverk i Storbritannien. Före evenemanget kommer fans få en särskild roll då vi ber dem om frågor som kan ställas till panelisterna.

Program:

13-13.40 (Finland): Mischief and Mystery in Moominvalley

En magisk dockföreställning med nyskriven musik för en ung publik (på engelska). Programmets längd är 40 minuter.

14.00-15.00 (Finland): Vi firar Tove: Sophia Jansson om födelsedagar i Janssons hushåll och Alma Pöysti om att återupptäcka Tove.


Tove Janssons brorsdotter och Moomin Characters konstnärliga ledare, Sophia Jansson, berättar om hur födelsedagar firades i familjen Jansson och reflekterar över Tove Janssons inverkan på konst och litteratur – och berättar vad hon skulle ge Tove i födelsedagspresent i dag.

Alma Pöysti, som spelar Tove Jansson i den kommande filmen TOVE (2020), berättar om hur hon förberedde sig för rollen som Tove Jansson och vad hon lärt sig på vägen.

15.30-16.00 (Finland): Bilder och ord: Natania Jansz om Toves korrespondens och att skriva för vuxna, och tv-seriestjärnan Akiya Henry om hur det var att göra muminkaraktärerna levande

Natania Jansz började lyfta Tove Janssons verk i Storbritannien efter ett ihärdigt forskande i muminarkiv och originalverk. Hon är också förläggare och ger ut Tove Janssons litteratur på Sort of Books. Med hennes djupa insyn i Tove Janssons böcker reflekterar hon över vad Tove Janssons råd skulle vara, då många av har varit tvungna att gå fler månader utan att träffa nära och kära. Vilken relevans har Toves verk i den värld vi lever i idag?

Akiya Henry gör rösten till Snorkfröken i den nya framgångsrika tv-adaptionen av muminberättelserna, Mumindalen. I livesändningen berättar hon om hur det har varit att spela Snorkfröken, som kan anses vara en rätt så komplex karaktär och ibland nästan motsägelsefull.

Vi ses på söndagen den nionde augusti!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan