Strömsöborna kandidat till Yles lyrikpris 2020

Rosanna Fellmans diktdebut "Strömsöborna" är en av fem kandidater till Yles lyrikpris Den dansande björnen år 2020.

Motiveringen lyder att “i Rosanna Fellmans värld går inte allting riktigt som på Strömsö. Här kämpar alla med att hålla den fejkade fasaden uppe och under ytan bubblar det av utsatthet och ensamhet, prestationskrav och otillräcklighet, depression och ångest. Fellmans texter präglas av hög puls. Även om många av texterna är djupt smärtsamma kännetecknas dikterna också av en avväpnande och särpräglad humor som gör att den samhällskritiska udden borrar sig än djupare. Flera av karaktärerna i boken är oförglömliga, och en del av texterna har potential att bli moderna klassiker i den finlandssvenska poesin.”

2019 utsåg dessutom Kynnys ry Rosanna Fellman till mottagare av kulturpriset Vimma 2019 för Strömsöborna som bland annat kallats “en ny, egensinnig och samhällskritisk röst”.

Övriga kandidater är:

Isoaro Anna Elina: Tämänilmaiset (Aviador)

Kangaskoski Matti: Johdatus pimeään (Teos)

Kejonen Silja: Lähetä minulle ympyrä (Gummerus)

Särkiö Auli: Vedenpeitto (Poesia)

Teittinen Jouni: Sydäntasku (Poesia)

I urvalsjuryn för lyrikpriset Den dansande björnen satt i år poeten Susinukke Kosola (ordförande), Yles kulturredaktörer Minna Joenniemi och Marit Lindqvist samt skådespelaren och producenten Erja Manto. Juryn läste ungefär 100 verk och valde ut sex kandidater. Kandidaterna presenteras i programmet “Kulttuuriykkönen” på Yle Radio 1 den 28 maj kl. 15.02.

Yles lyrikpris Den dansande björnen delas ut sedan år 1994. Priset är värt 4 000 euro. Vem som tilldelas priset kungörs i “Kulttuuriykkönen” torsdagen den 2 juli kl. 15.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan