En ny röst om det sketna Svenskfinland!

Strömsöborna

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok
25.90

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523332188
  • Utgivningsår: 20190915
  • Titel: Strömsöborna
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 300
  • Format: Häftad
  • Omslag: Helena Kajander / Bob-Malin Collages

NOMINERAD TILL YLES LYRIKPRIS 2020.

MOTTAGARE AV KULTURPRISET VIMMA 2019. 

Diktjaget i Rosanna Fellmans poesidebut Strömsöborna blir fastspänt med dubbla säkerhetsbälten i bilen och måste bo längst bort i korridoren. Diktjaget pratar med sin mormor, iklär sig en röd mantel och vägrar hålla käften. Diktjaget är både punkare och akademiker. Diktjaget är en mamma som gör Snapchat stories och dricker Redbull.

Tystnaderna blir högljudda när Rosanna Fellman intar boksidorna. I Strömsöborna förhåller hon sig till det som anses vara civiliserat och normalt. Vad är egentligen rätt och fel, vad är egentligen normen? Fellman vill rucka på den tillrättalagda finlandssvenska idyll som syns i tv-programmet Strömsö.

Rosanna Fellmans poesi är stundvis avskalad och akut, stundvis frodig på gränsen till prosa. Det samhälle som skildras är influerat av det finska språket men litet och bångstyrigt - lite sådär som det svenska i Finland.

Rosanna Fellman, född 1995, är estradpoet och skribent. Hon är uppväxt i Jakobstad, numera bosatt i Åbo. Fellmans poesi är influerad av spoken word och den samtida samhällsdebatten. Förutom scenpoesi skriver hon även litteraturkritik och kolumner. För sin diktsvit Störd mottog hon första pris i Arvid Mörne-tävlingen år 2018. Strömsöborna är hennes debut.

Flera av karaktärerna i boken är oförglömliga, och en del av texterna har potential att bli moderna klassiker i den finlandssvenska poesin.

UR NOMINERINGEN TILL DEN DANSANDE BJÖRNEN

Fellman tar plats på poesifältet som en ny, egensinnig och samhällskritisk röst. Debuten behandlar autism och så kallad normalitet via ett uppriktigt, roligt och skickligt språk.

VIMMAPRISETS MOTIVERING

Fellman tecknar bilder från ett vardagens Finland där samhällsbärande strukturer krackelerar, där övergrepp tystas ner, där folk som känner sig förfördelade söker sig till extrema rörelser och där människor som inte anses passa in i en viss form/norm känner ett stort utanförskap. (...) Rasande rolig, smärtsamt sorglig, skarp i tonen, smart och skärpt på en och samma gång.

SVENSKA YLE

Inte sällan påminner Strömsöborna om den svenske serietecknaren och romanförfattaren Henrik Bromanders nattsvarta skildringar av ensamma människors spiralgång ner i förödande vanföreställningar. Fellman ger sig till exempel också på att skildra en högerextremists själsliv inifrån, såsom Bromander gjort. (...) Detta är poesi som uppenbarligen grott ur en vilja att skildra verkliga och viktiga erfarenheter, men som uppfriskande nog inte låter sig begränsas till enbart det självupplevda.

HUFVUDSTADSBLADET

Fellman spränger idyllen: Blodet flödar, våldet, fettet, kroppsvätskorna. Här finns kastrationsångest och hat och avundsjuka, förvirring och fylla och tristess. Och genom att med titeln ”Strömsöborna” ge sina karaktärer hemortsrätt mitt i idyllen gör Fellman gällande: Allt detta finns också, allt detta hör också hit.

VASABLADET