Tovejansson.com är här – lär känna Tove bortom Mumin

I år kommer julafton tidigt för vänner av Tove Jansson då webbplatsen tovejansson.com går live fredagen 3 december. Sajten är en skattkista för alla som vill lära känna och fördjupa sig i författaren som skapade Mumin, och så mycket, mycket mer under en karriär som löpte genom sju decennier och talrika konstnärliga genrer.

Den nya webbsajten tovejansson.com presenterar den nyfikna konstnärens liv och skapande i all sin mångsidighet, långt bortom de mumintroll som gjorde henne världsberömd. Tovejansson.com är en väl kuraterad upplevelse där design, berättarkonst, bild- samt video- och ljudmaterial kombineras i alldeles nya helheter. 

Webbplatsen visar också upp den multibegåvade konstnären i ett nytt ljus tack vare en unik samling texter och verk som aldrig tidigare funnits på webben i denna omfattning. Här presenteras Tove Janssons liv, litteratur, konst och alla de platser och människor som var viktiga för henne. Här visas glimtar från en karriär som sträckte sig genom decennier av idogt skapande och många olika estetiska uttryck. Man kan även dyka ner i Toves bildkonst via ett digitalt galleri som visar upp de talrika sidorna av hennes konstnärliga uttryck.

“Vi ville skapa ett digitalt galleri med en bred samling verk vars like inte går att hitta någon annanstans i världen”, säger Sophia Jansson, konstnärlig chef för Moomin Characters och Tove Janssons brorsdotter. “Vår förhoppning är att detta ska vara en givande introduktion för sådana som inte känner till Toves arbete, och att det ska finnas något nytt att upptäcka också för de mest hängivna fansen. Som Toves brorsdotter blir jag väldigt rörd över att se hennes liv och arbete presenteras på ett så vackert och tillgängligt sätt för människor världen runt.

Hanna Ylöstalo är författare, förlagsredaktör och litteraturvetare, och har skrivit de poetiska texterna på tovejansson.com:”Utöver Tove Janssons konst och direkta intervjuer med henne, har mitt främsta rättesnöre varit de brev som finns utgivna i Brev från Tove Jansson. Dit har jag ständigt återvänt för att minnas kronologin och hennes känslor och ord. När hon skriver om hur det är att närma sig trettio år känner jag igen mig själv väldigt starkt. Det är konstigt, för mänskor som kan skriva och fånga livet på det sätt som Tove Jansson kan, de kan förklara varandet på ett så mänskligt sätt att allt faller på sin plats.”

Läs även om Hannas funderingar kring att skriva om Toves liv!

I BIOGRAFIN över Tove kan du bekanta dig med hennes barndomshem i en bohemisk konstnärsateljé och lära dig om utmaningarna hos en konstnär med många begåvningar, som försöker uppfylla både sin egen inre nyfikenhet och kraven från en ständigt växande global publik. Här sätts allt i kontext och du får lära känna Tove Jansson bortom mumintrollen och bli inspirerad av henne som konstnär, vän, familjemedlem och älskare. Som det sägs på webbplatsen: “För den som är redo är Tove Jansson en som förändrar världen.” 

I GALLERIET kan du undersöka Tove Janssons målningar, illustrationer och självporträtt i detalj, och se hur hon utvecklades som konstnär under årtiondenas gång. De tidiga målningarna är detaljerade, och surrealistiska strömningar kommer till uttryck i sagolika och mystiska landskap. Under senare år experimenterade hon med mer abstrakta uttryck i tidens anda. Tove Janssons självporträtt reflekterar hur hennes identitet utvecklas, hennes förmåga att förändras och hennes syn på sig själv som konstnär. 

Tovejansson.com fungerar också som FAKTAKÄLLA om Tove Janssons liv och konstnärliga produktion. I den här ”Tovepedian” hittar du korta texter om Tove Jansson som skapare av mumintrollen, som bildkonstnär, författare, serietecknare och mycket annat. Du hittar listor över böcker, pris och utmärkelser, resor och platser hon bott på med mera. Här finns också ett press kit med bilder för medier och andra publikationer, skolarbeten eller projekt om Tove Jansson.

Torsdagen den 9.12 firar vi lanseringen av tovejansson.com med en live-stream och en dokumentärfilm om Tove Jansson och hennes livspartner Tuulikki Pietiläs resor. Före filmvisningen intervjuas James Zambra som är Tove Janssons bror Lars Janssons barnbarn och medgrundare av designbyrån Kobra Agency, som formgivit och konceptualiserat webbplatsen.

Anmäl dig genom att klicka här för att få en länk till livesändingen av filmen Tove och Tooti i Europa.

Innehållet på tovejansson.com publiceras i tre faser. I de senare delarna kommer man att kunna bekanta sig med Tove Janssons liv och konst via de människor och platser som var viktiga för henne. Man kommer också att kunna stiga in i Muminhuset, lära sig om älskare och livslånga vänner, och viktiga konstnärliga samarbetspartners samt en familj som stöttar henne i hennes modiga, kompromisslösa förhållande till livet och konsten. Det kommer också en sida med intressanta arkivfynd och nyheter om Tove Jansson, så det finns skäl att besöka webbplatsen regelbundet!

Samtidigt har också Instagram-kontot @tovejanssonofficial uppdaterats, följ @ToveJanssonOfficial genom att klicka här.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan