Den morgontrötta fågelskådaren kämpar vidare med sitt fågelberoende!

En morgontrött fågelskådares år – Från tallbit till talltita

Information

  • ISBN: 9789523334595
  • Utgivningsår: 20220315
  • Titel: En morgontrött fågelskådares år - Från tallbit till talltita
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 250
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Mika Tuominen

Den morgontrötta fågelskådaren är tillbaka. Ett drygt decennium efter de första bekännelserna återkommer han med berättelser om nya fågelmöten under ett märkligt år dominerat av global pandemi. Det första han ser i januari är en tallbit och en duvhök – det sista han skådar i december är en bergand och en talltita.

Fågelskådaren ser ovanliga och vanliga arter och låter sig på nytt överraskas av hur märkliga och komplexa varelser fåglarna är. Han berättar om lyckan att se en lappuggla i det tidiga gryningsljuset på en ängslycka inne i skogen, om hur han var nära att krocka med en varfågel på Gotland och om varför han behöver hjälp med att hitta brandkronad kungsfågel. Och han avslöjar vilken fågel som är hans absoluta favorit.

Den morgontrötta fågelskådaren kämpar vidare med sitt fågelberoende. Läget har inte blivit bättre: han har nu även gått ner sig i fototräsket, trots tidigare löften om att aldrig skaffa kamera.

En morgontrött fågelskådares år är en berättelse om en fågelskådares relation till fåglar och naturen under ett år präglat av pandemi och klimatkris. Lars Sund låter oss uppleva naturens under, men han varnar också för att tro att allt fortsätter som förut. De illavarslande tecknen har blivit fler, och på värmen följer kallsvetten.

Utkommer på finska på Teos.

En varning på vacker prosa. Skärper vi oss inte tystnar kvittret.

UPSALA NYA TIDNING

Lars Sund har skrivit om kärleken till ornitologi – och hur miljöhotet påverkar fåglarnas beteende.

AFTONBLADET

Sunds prosa flyter som vanligt mödolöst och med öga inte bara för fåglarna han ser utan också de miljöer han iakttar dem i.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Lars Sunds andra bok om fågelskådning ger mycket läsglädje och information i form av kalla fakta och välanpassade anekdoter.

ÖSTNYLAND